Blic

Zaplenjeno 900 metara mreža

- V. L.

U velikoj akciji pretrage nekoliko jezera na području zapadne Srbije i Šumadije ribočuvari „Balkan ekotima“iz Prijepolja zaplenili su 900 metara mreže.

Nekoliko spojenih mreža u dužini od 600 metara pronađeno je na Gružanskom jezeru kod Knića, dok je 300 metara otkriveno na Potpeću na Limu kod Prijepolja. Istog dana pretraženi su Vrutci kod Užica, brana Tučkovo kod Požege, Vučkovica kod Ivanjice i tri akumulacij­e oko Kragujevca - Bubanj, Šumarice i Vodojaža, ali na njima mreže nisu nađene.

Ribokradic­e koje su prethodnu noć bacile mreže nisu otkrivene, ali je zato u mrežama pronađena velika količina ribe koja je vraćena u vodu. O akciji na nekoliko akumulacij­a obavešten je republički inspektor za ribarstvo.

Sve zaplenjene mreže koje će biti spaljene, priča za „Blic“Radomir Đerić, šef ribočuvars­ke službe za ribarska područja „Zapadna Morava“i „Velika Morava 1“su nove i veoma skupe, koštaju oko evro po metru, što ukazuje na to da ribokradic­e ulažu velika sredstva da dođu do plena.

- Vreme je posta i slava, kada je riba tražena. Ribokradic­e su toliko organizova­ne da raspolažu savremenim uređajima za noćno osmatranje, bešumnim čamcima sa elektromot­orom, a svoje osmatrače i čuvare plaćaju debelo. S obzirom na to da se vode dobro kontrolišu, a pojedina mesta koja im mogu biti i najizdašni­ja se nadziru 24 sata dnevno, cena smuđa na crnom tržištu je od 7 do 10 evra, a skobalja 300 dinara. Zato ribokradic­e ne biraju ni način ni sredstva da podmite ribočuvare. Neki od njih koji su otkriveni da su uzeli novac dobili su otkaz - priča Đerić.

 ??  ?? čuvari vratili uhvaćenu ribu u vodu
čuvari vratili uhvaćenu ribu u vodu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia