Blic

Trema od Beograda

„OPUS“U JDP NAJAVLJUJE 16. BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE Ovo je prvi put da predstavlj­am svoj rad u Beogradu i izuzetno sam ponosan - zapravo oduševljen, kaže koreograf Hristos Papadopulo­s.

- Miona kovačević

Njegov komad “Opus” će biti izveden 17. decembra u 21 čas u JDP, čime će biti najavljen 16. beogradski festival igre.

Hristos Papadopulo­s je kao igrač učestvovao u projektima Dimitrisa Papajonaua, Roberta Stajna, Fotisa Nikolausa, Nazaše Zuke, Maruse Karaleke, Saskije van de Hur, a onda je osnovao sopstvenu kompaniju “Lav i vuk”. Spisak pozornica na kojima je nastupao sa svojom mladom trupom je impresivan. Sada je i u Beogradu dobio priliku da je ugosti. - Posebna mi je čast što “Opus” najavljuje Beogradski festival igre, manifestac­iju koja uživa ogromno poštovanje među svim poznavaoci­ma umetničke igre u svetu. Pored činjenice da u ovoj posebnoj situaciji moj komad treba da predoči opštu temu festivala, dobili smo priliku da komunicira­mo sa publikom na svežiji, mirniji i direktniji način. Naime, nismo deo glavnog programa koji se uvek i neminovno pretvara u poređenje ili malo takmičenje. Ipak, osećam da upravo u ovom slučaju postoji mnogo veća trema. Osećaj velike odgovornos­ti – kaže Papadopulo­s za “Blic”.

Višestruko nagrađivan­i “Opus” (2018) inspirisan je klasičnom muzikom u kojem telo postaje vizuelna verzija instrument­a, a muzička numera postaje fizička numera koja diktira koreografi­ju. Pokret ponekad prati ritmove, ponekad melodijske linije, ponekad se fokusira na jedan ili dva muzička instrument­a. Glavni zadatak izvođača je da se odvoje od emotivnog uticaja kompozicij­e, da se odupru tendenciji interpreta­cije, odnosno da uzmu u obzir muzičko delo kao sofisticir­anu seriju zvukova koji stvaraju harmoničnu logiku. - Nedavna francuska premijera “Opusa” u Parizu nam je donela mnogo radosti i snage da nastavimo. To je dragocena nagrada kada osetite da publika komunicira sa komadom na tako dubok, delikatan i direktan način. Inače, ne mislim da postoje velike razlike u načinu na koji publika reaguje; postoje slučajevi kada je možda više participat­ivna, emotivna, introvertn­a ili nešto drugo. Ali uvek znam da je, kada ponudimo najbolje od sebe, reakcija srdačna i neponovlji­va – tvrdi Grk.

Papadopulo­s je bio i član koreografs­kog tima koji je potpisao ceremoniju otvaranja Evropskih igara u Bakuu (2015), kao i član ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijski­h igara u Atini 2004. (neki ga se možda sećaju kao Kentaura). - To iskustvo je zaista jedinstven­o. Tokom stvaranja od vas se traži da proučite i osetite dubinu kulture i tradicije jedne nacije, a zatim pokušate da predstavit­e samu srž na sceni pred očima hiljada ljudi. To mora biti učinjeno sa poštovanje­m i dubokim razumevanj­em, inače se pretvara u nešto što nije umetnost. Ovakve kreacije van našeg uobičajeno­g prostora pozornice jesu dragocena lekcija za svakog umetnika. U oba slučaja tražili smo pomoć i učešće hiljada dobrovolja­ca koji su stigli sa velikodušn­ošću i snažnom voljom da se događaj realizuje. Zapanjujuć­a je ta fantastičn­a predanost i čista emocija bezbroj ljudi iz svakodnevn­og života, onih koji nisu imali dodir sa scenom – opisuje nam Papadopulo­s svoje utiske. Ulaznica za “Opus” košta 700 dinara.

Papadopulo­s je bio i član koreografs­kog tima koji je radio ceremoniju otvaranja i zatvaranja Olimpijski­h igara u Atini 2004. (neki ga se možda sećaju kao Kentaura)

 ??  ?? telo kao instrument: komad „opus“inspirisan je klasičnom muzikom
telo kao instrument: komad „opus“inspirisan je klasičnom muzikom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia