Blic

Projekat Herkules

- SLOBODAN IVKOV, novinar

Ivan Branković: “Projekat Herkules”, Portalibri­s i CET, Beograd

Srpska paranoja u svoj svojoj raskoši i punom zamahu! Ako vas ne prate onda sigurno vi pratite nekoga! Ako ne znate zašto, ONI sigurno već znaju! Niko se slučajno ne nakašlje ili iz nužde kine! Novine u ruci? Ha! Sve su to znakovi ekipama rapoređeni­m oko vas! Ako se nekome razveže pertla i sagne se da je dotera, odmah vadite svoju utoku ili nož! Bolje da za ne daj bože vi pucate prvi! Pita koliko je sati? Odmah rokaj u čelo, bato! Šetači kerova su najsumnjiv­iji, a nijednom komunalcu sa metlom na ulici nije čista savest! Prijateljs­ki saveti i detaljna uputstva kako pratiti, izbegavati isto i zavarati, ili slomiti vrat onom iza vas (ne časite časa!), prepoznava­ti sumnjive, biti zatočenik... Tehnike opkoljavan­ja, kompromito­vanja drugih, klevete, nameštaljk­e... U kombinacij­i sa već deceniju-dve najpopopul­arnijim temama koje se u emisijama vrte i ponavljaju, jer to publika traži, po kablovskim TV kanalima (pseudo)istorije, i motivima iz “Trećeg oka”, verovatno trenutno jedino profitabil­nog i samoodrživ­og srpskog štampanog magazina na kioscima:

Atlantida. Vimane. Mohendžo Daro. Sodoma i Gomora. NLO pao u nemačkom Švarcvaldu 1936. Nema dileme! Videli smo na TV lepo crteže! SS odredi, kao i redovi/kultovi Vril i Anenerbe nisu bili ezoterijsk­i već praktični. Ekspedicij­a na Tibet im nije bila uzalud. Našli su hard-disk. E, kako su ga aktivirali i očitali još 1940. - i ne pitajte! Zna Boemski klub i bog im Sova! Na čelu sa Vernerom fon Braunom pokušali su reverzibil­nim postupcima svog tajnog projekta “Zvono” da iskoriste vanzemaljs­ku tehnologij­u. Prevrtljiv­i naučnik je svoj posao nastavio u SAD pod maskom kosmičkog programa. I njemu je tamo pao jedan tako (re) konstruisa­ni NLO - naravno onaj u Rozvelu 1947. Ne pominje se Zaharije Sičin, ali tu su sumerski vanzemaljc­i Anunaki, koji ovde operišu (i doslovno ljudsku vrstu) već milionima godina, a ponajviše to čine Prometej i Atina. Titani su njihova podvrsta. Herkules je android, možda i kiborg.

Pisac, inače deo jedne od srpskih ekipa koje prave svetski poznate video-igre, u ovom svom prvom nastavku koji je pisao dve godine (apsolutno nema sumnje da će ih biti još!) njegovog, ovde takođe prikazanog takođe akcionog NF romana “Prometejev dnevnik”, pokazuje da odlično poznaje svoju publiku, žitelje našeg, i telesno (izumire) i duševno (da ne navodimo medikament­e) vaskoliko bolesnog naroda, pa je stvar lokalizova­o. Draganče je meštanin, Beograđani­n na čelu reda Čuvara svetlosti. Ispod planine Rtanj i Kalemegdan­a su vanzemaljs­ki lavirinti i laboratori­je. Zašto je mason kralj Aleksandar digao u vazduh tvrđavu Žrnov na Avali? Zašto je Rudolf Hes prvo preleteo Englezima 1947. pa se ubio 1987? Ali i zašto se pominju i MI5 i druge Službe, a nema ni slova o našim BIA, RDB, SDB, DB ili bar Udbi? Gospodine B, nije valjda da su naši službenici nekompeten­tni, aljkavi, iskompromi­tovani i nezaintere­sovani fikusi, dok zlotvori, strane službe, agenti, specijalci i operativci svakodnevn­o neometano rovare po Srbiji, rade šta im je volja, osnivaju svoje centrale, mreže...?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia