Blic

Požar u zgradi misije Srbije u UN u Njujorku

- Mastilović Jasnić I.

U zgradi Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjeni­m Nacijama u Njujorku preksinoć posle 20 časova dogodio se požar u kome su u potpunosti izgorele dve kancelarij­e.

Požar je nakon intervenci­je vatrogasac­a ugašen, a niko od osoblja misije nije povređen.

Šef misije Milan Milanović za Tanjug je rekao da su požar slučajno primetili jedan od zaposlenih u zgradi i prolaznici, kao i da su vatrogasci brzo stigli i ugasili plamen.

Prema njegovim rečima, nadležne službe koje su odmah izašle na lice mesta ustanovile su da su požar uzrokovale neispravne instalacij­e.

- Na sreću, imamo osiguranje. Trenutno čistimo jer su prozori polupani i voda se sliva niz stepenice. Trenutno nemamo internet. U kancelarij­ama koje su izgorele nalazio se samo nameštaj. Jedna kancelarij­a se nije koristila, a u drugoj je sedela jedna koleginica koja će biti premeštena u drugu kancelarij­u. Sreća je da je požar rano primećen i da su vatrogasci brzo stigli rekao je Milovanovi­ć.

Kako prenose američki mediji, troje civila i jedan vatrogasac zadobili su lakše povrede u požaru.

Zgrada se prodaje jer su države naslednice SFRJ postigle dogovor o tome, po ceni od 50 miliona dolara

Na snimcima koji su objavili američki mediji i koji su se vrlo brzo proširili društvenim mrežama vidi se vatra koja kulja iz pomenute zgrade i vatrogasci koji pokušavaju da je ugase.

Zgrada koja je izgrađena 1905. godine bila je poznata kao kuća Roberta Livingston­a Bikmana, pre nego što je postala stalna misija bivše SFRJ pri Ujedinjeni­m nacijama.

Projektova­la ju je ista njujorška arhitekton­ska firma “Voren i Vetmor” koja je osmislila i Grand central stanicu na Menhetnu.

Zgrada se trenutno prodaje jer su države naslednice bivše SFRJ postigle dogovor o tome, a cena koja se traži je 50 miliona dolara, prenosi En-bi-si.

 ??  ?? požar uzrokovale neispravne instalacij­e
požar uzrokovale neispravne instalacij­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia