Blic

Nov kutak zdravlja za mališane Bora

Nova oprema za Dečje, Očno, Grudno odeljenje, novi saniteti - to su rezultati još jedne uspešne humanitarn­e akcije „Blic fondacije”, koja je sve ovo obezbedila za Opštu bolnicu u Boru.

- Andriana janković

Naime, „Blic fondacija” je od jula za mesec dana sakupila pomoć vrednu 110.000 evra. Oprema je sukcesivno stizala u bolnicu, a preostali aparati bolnici su svečano uručeni juče. Svečanosti su prisustvov­ali ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, izvršna direktorka „Blic fondacije” Ljiljana Knežević i Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar zahvalio je “Blic fondaciji” i svima koji su učestvoval­i u ovoj akciji, ali i gospodinu Milanu Popoviću, koji je jedan od najvećih donatora u ovom slučaju.

- Sve ono što je bilo neophodno bolnici “Blic fondacija” je obezbedila, i sada, prolazeći ovuda, uverio sam se da je sve tu i da već funkcioniš­e. Uručeni su i ključevi najmoderni­jeg saniteta, a svi znamo da je sanitet u rangu jedne pokretne bolnice. Obišli smo i prostorije gde se priprema, pegla i pere veš. Bile su veoma stare mašine, a sada su stigle nove. Ne samo što sada imaju nove i savremene mašine nego to mnogo utiče na održavanje odgovaraju­ćih uslova da ne dođe do infekcija, koje mogu da se jave kada nemate zadovoljav­ajući nivo higijene - kaže ministar Lončar.

Prema njegovim rečima, Dečje odeljenje dobilo je svu neophodnu opremu za lečenje najmlađih pacijenata, Očno odeljenje ima sve potrebno

da mogu da rade operacije katarakte...

- Grudno odeljenje dobilo je i bronhoskop, koji je neophodan za sve procedure, a to sve samo je deo onoga što je “Blic fondacija” obezbedila i ja im se još jednom zahvaljuje­m - kazao je dr Lončar, zamolivši “sve da vode računa o novoj opremi“.

Direktor Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović kaže da se u ime te zdravstven­e ustanove zahvaljuje prvenstven­o “Blic fondaciji” na ovoj velikoj donaciji. Ljiljana Knežević, izvršna direktorka “Blic fondacije”, istakla je da je fondacija, kao što svi znaju, uvek pomagala deci.

- A upravo je briga o deci briga o porodici. Zato smo sada proširili naše delovanje, nismo pomogli samo Dečje odeljenje nego i Grudno i Očno, vešeraj i, naravno, vozni park, koji je vrlo bitan. Samo oprema u sanitetu vredna je 34.000 evra. Ovoga puta bih se zahvalila svim donatorima, posebno gospodinu Milanu Popoviću, koji je jedan od najvećih donatora, i pozvala bih druge ljude dobre volje i humanitarc­e da slede njegov primer jer “Blic fondacija” ide dalje. Ovo nije kraj. Kraj je godine, a mi za sledeću godinu već imamo nove velike projekte koje ćemo, nadam se, u kratkom roku ostvariti uz pomoć ljudi dobre volje kaže Ljiljana Knežević.

Koliko je ova donacija značajna, govori i to što će sad sva deca iz Bora i okoline moći da dobiju neophodno lečenje i dijagnosti­ku u borskoj bolnici. To nije bio slučaj s četvorogod­išnjom devojčicom, koja je zbog urođene srčane mane završila na Dečjem odeljenju

i hitno morala da bude prebačena iz Bora na Institut za majku i dete.

- Jedna devojčica je rođena sa srčanom manom i kod nas se lečila od rođenja. Kada je, međutim, došlo do akutnog pogoršanja, trebalo je promeniti terapiju i dati joj novu terapiju kroz venu. Da bi devojčica primila pravu dozu terapije, potrebno je isfiltrira­ti dozu lekova. Mi, nažalost, nismo imali infuzionu

pumpu koja je spas u takvim momentima i morali smo da intubiramo dete i hitno ga prevezemo na Institut za majku i dete u Beogradu objasnila je doktorka Branka Badža, pedijatar na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Boru, objašnjava­jući nam važnost pumpe koja je stigla kao donacija.

Na Dečjem odeljenju su imali problema i zbog sistema za centralni kiseonik, zbog čega je i to bio deo donacije.

- Jednom nam je u istom momentu stiglo troje dece koja su istovremen­o trebala da prime kiseonik. Jedno dete je čak bilo hronični bolesnik, imalo je urođeni nedostatak imuniteta, pa je i zbog toga moralo da bude izolovano od ostalo dvoje mališana, a mi nismo imali dovoljno priključak­a na kiseonik za sve njih. Zato nam i treba novi priključak, onaj koji ima više ulaza - kazala je dr Badža.

Dr Slavica Vučković, pedijatar-pulmolog i načelnica Dečjeg odeljenja u borskoj bolnici, kaže da su u prethodnim godinama “dobijali nešto od aparata, ali da nameštaj za bolesničke sobe odavno nije obnovljen”.

- To su kreveti, dušeci, noćni ormarići, ormarići za lečenje, odnosno sve što je značajno za ambijent gde se deca leče. Boravak u bolnici nikome nije prijatan, a posebno ne deci. Mi se trudimo da im boravak učinimo što prijatniji­m, ali su, nažalost, naše dijagnosti­čke procedure često jako invazivne, zbog čega im boravak ovde i nije baš prijatan. Zato nam ova donacija jako znači i popravlja utisak o bolnici uopšte. Posebno nam je značajno i zbog toga što nam je obećano da će Dečje odeljenje biti potpuno renovirano. Zbog toga mislim da će sve ove donacije još više doći do izražaja u ovom obnovljeno­m prostoru. U ime svih nas koji ovde radimo i u ime onih koji se leče i koji će se lečiti narednih godina zahvaljuje­m “Blic fondaciji” na ovako vrednoj donaciji navela je dr Vučković.

Kada je reč o voznom parku, bolnica je do sada imala tri vozila sa pređenih 400.000 do 600.000 kilometara, zbog čega im je bilo neophodno novo vozilo.

NA OČNOM ODELJENJU UZ POMOĆ DONIRANIH APARATA MOĆI ĆE DA SE RADE OPERACIJE KATARAKTE

 ??  ?? sada su dečje sobe opremljene modernim ležajevima ŠTA ĆE SVE SADA IMATI OPŠTA BOLNICA U BORU
sada su dečje sobe opremljene modernim ležajevima ŠTA ĆE SVE SADA IMATI OPŠTA BOLNICA U BORU
 ??  ?? najmlađi pacijenti imali su dotrajale krevete
najmlađi pacijenti imali su dotrajale krevete
 ??  ?? nova kolica značiće i pacijentim­a, ali Će olakšati i rad zaposlenim­a
nova kolica značiće i pacijentim­a, ali Će olakšati i rad zaposlenim­a
 ??  ?? aleksandra nikolić je na dečjem odeljenju sa sinom i drago joj je što su uslovi sada bolji
aleksandra nikolić je na dečjem odeljenju sa sinom i drago joj je što su uslovi sada bolji
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? nov sanitet opremljen je najmoderni­jim aparatima za pružanje prve pomoći
nov sanitet opremljen je najmoderni­jim aparatima za pružanje prve pomoći
 ??  ?? ljiljana knežević, direktorka „blic fondacije“, ministar zdravlja zlatibor lončar i direktor bolnice dr goran joksimović
ljiljana knežević, direktorka „blic fondacije“, ministar zdravlja zlatibor lončar i direktor bolnice dr goran joksimović
 ??  ??
 ??  ?? deo opreme za dečje odeljenje
deo opreme za dečje odeljenje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Oprema koju je donirala “Blic fondacija” je veoma vredna i molim sve da vode računa o njoj, rekao je ministar Zlatibor Lončar
Oprema koju je donirala “Blic fondacija” je veoma vredna i molim sve da vode računa o njoj, rekao je ministar Zlatibor Lončar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia