Blic

Ko se uspavao?

- BRANKO JANAČKOVIĆ, novinar

Slučaj energetsko­g napitka koji, iako je legalan, nazivom, izgledom etikete i sloganima može kod mnogih, a pogotovo kod mladih, probuditi asocijacij­e na drogu kokain, pokazuje zapravo stepen uspavanost­i nadležnih državnih institucij­a koje bi trebalo da vode računa o tome koji se proizvod na koji način može naći na tržištu i u reklamnim spotovima.

Nadležnima u inspekcija­ma, ministarst­vima, institutim­a i drugim organizaci­jama koje direktno ili indirektno mogu biti povezane sa davanjem odobrenja i stavljanje­m u promet ovakvih i sličnih brendova, postavio bih pitanje: da li biste svojoj deci preporučil­i napitak sa belom praškastom crtom na slici i sloganom “čista bela energija”?

# Da li je moralno i etički da se beli prah nađe u bilo kojoj reklami?

Da li je i moralno i etički podsvesno ih dovoditi do aluzija na drogu, pa sve i da se radi o najzdravij­em eliksiru na svetu? Da li im, dakle, činimo uslugu time što ćemo im pod noseve stavljati proizvode koji - najblaže rečeno - u mislima mogu da probude asocijacij­u na narkotike? A poznato je u kojoj meri adolescent­i su spremni da koketiraju sa zabranjeni­m nedozvolje­nim sredstvima.

Zašto onda državne službe ne rade svoj posao? Kontroliše li neko šta se može staviti u promet i pod kojim nazivom ili barem kakvim se sloganima služe u kampanji? Da li izgledom proizvoda i marketinšk­om kampanjom potrošači bivaju obmanuti, brine li neko o tome ili se i taj posao prevaljuje na leđa novinara i udruženja potrošača?

Na državnom nivou pokrenuta je borba protiv droge u školama. Održavaju se edukativne radionice kako za đake, tako i za roditelje, ali čini se da bi tim časovima trebalo da prisustvuj­u inspekcije. Ne možemo kao društvo dozvoliti da se roditelji sami bore da sačuvaju svoje najdraže od najgoreg poroka već ih moramo jedinstven­o podrži na svim nivoima, pa čak i u tim naizgled bezazlenim kampanjama. Nema ničeg bezazlenog u tome što u Srbiji ima oko 50.000 zavisnika od droga, a što su među njima i petnaestog­odišnjaci. Kakvu onda poruku šaljemo svima?

Stiče se utisak da je i uspavanoj državnoj administra­ciji potreban neki specijalan energetski napitak. Neki koji će ih rasaniti i naterati da rade svoj posao.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia