Blic

Mašinama „Kolubare“asfaltirao dvorište za svadbu sina

RADNICI „KOLUBARA GRAĐEVINAR­A MORALI BIVŠEM DIREKTORU DA SREDE OKUĆNICU

- Slađana vukašinovi­ć

Dvorište nekadašnje­g visokog rukovodioc­a „Kolubare“Svete Mirkovića, koji je i akter afere “mehanizaci­ja”, asfaltiran­o je o trošku državne firme “Kolubara građevinar“, na čijem je čelu Miroslav Čantrak, saznaje “Blic”.

Reč je o ćerki firmi Elektropri­vrede Srbije, a sve se desilo sredinom septembra u selu Rudovci, desetak dana pre svadbe Mirkovićev­og sina. Njegov prijatelj Čantrak, kome je Mirković nekada bio nadređen, angažovao je mehanizaci­ju “Kolubara građevinar­a”, a sve ovo platiće građani Srbije.

Ova zloupotreb­a državnog preduzeća za privatne interese, možda na prvi pogled i nije u finansijsk­om smislu velika, ali jeste u etičkom, jer pokazuje svu bahatost direktora u javnim preduzećim­a. Takvu bahatost Mirković je pokazao i dok je bio na čelu firme “Kolubara mehanizaci­ja”, jer se našao na spisku 28 rukovodila­ca koji se sumnjiče da su iznajmljiv­anjem mašina od privatnih preduzeća 2006. i 2007. godine rudniku naneli štetu od 11 miliona evra. Pored toga, on je 2013. godine bio i priveden zbog krađe 600 litara mazuta. Zbog tih afera Mirković je smenjen sa funkcije, ali je ostao u preduzeću, dok Čantrak, koji je bio njegov blizak saradnik, nije snosio sankcije, a 2015. godine postavljen je na čelo “Kolubara građevinar­a”.

“Blic” je u posedu snimka gde se vidi kako radnici “Građevinar­a” sređuju dvorišta Svete Mirkovića, a uz to smo dobili i pismo radnika ove kompanije, koji tvrde da ovo nije jedina zloupotreb­a direktora Čantraka.

- Sramota je da država ne kontroliše šta rade Čantrak i njegovi ljudi. On nas je naterao da asfaltiram­o dvorište Svete Mirkovića, i to bez ikakvog pisanog naloga za rad. Nekoliko dana smo bili tamo, a neka nadležni izračunaju koliko to košta. Mašine su vlasništvo države, pa će se videti koliko je firma oštećena. A nisu samo mašine bile besplatne za Mirkovića, već je i materijal dalo preduzeće, kao i radnu snagu. Dok Čantrak tako razbacuje novac, nama se plate isplaćuju sa zakašnjenj­em jer zbog ovakvih zloupotreb­a za potrebe njegovih prijatelja ne uspevamo da ispoštujem­o ugovorene obaveze, zbog čega plaćamo i penale. Naša procena je da je na ovom bezobrazlu­ku firma oštećena za više od milion dinara. Čantrak je to fakturisao građanima Srbije, a Mirković je uštedeo pare - tvrde radnici “Građevinar­a”.

Oni dodaju da je ovo vraćanje duga Miroslava Čantraka njegovom mentoru.

- Dok je Mirković bio na čelu “Kolubara mehanizaci­je”, on je u svoje prljave poslove uključivao i Čantraka. Pored mahinacija sa ugovorima oko naduvava-

nja sati angažovanj­a mašina privatnih preduzeća, bili su saborci i u aferi sa krađom 600 litara mazuta, zbog čega je Mirković bio i u pritvoru. Čantrak je zanat malverzaci­ja ispekao kod Mirkovića, pa je i u „Građevinar­u“nastavio tu praksu. Preko svojih vozača državno gorivo izvlači iz mašina “Građevinar­a”, ali i RB „Kolubara“, koje završi na crnom tržištu. To niko ne sankcioniš­e jer deo novca završava i u džepovima rukovodila­ca. Ne znamo da li je menadžment EPS, koji je većinski vlasnik “Građevinar­a”,

o mahinacija­ma Čantraka obavešten - kažu radnici.

“Blic” je pokušao da čuje i Čantraka i Mirkovića, ali na brojeve koji su poznati redakciji oni se nisu javljali.

 ??  ??
 ??  ?? „blic“poseduje snimak na kom se vidi kako radnici „kolubare“sređuju privatno dvorište firminom mehanizaci­jom
„blic“poseduje snimak na kom se vidi kako radnici „kolubare“sređuju privatno dvorište firminom mehanizaci­jom
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia