Blic

Uhapšeni zbog afere koju je otkrio „Blic“

- S.V.

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, policija je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg odgovornog lica u JP „EPS Snabdevanj­e“, zbog sumnje da su Elektropri­vredu oštetili za 136.7 miliona dinara.

Reč je o aferi “Decimale” koju je “Blic” otkrio 26.novembra 2016, koja je podigla veliku prašinu u javnosti, pa je čak i tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić komentaris­ao i tražio da se ceo slučaj preispita, a odgovorni za nanetu štetu EPS privedu pravdi. To je nakon dve godine i urađeno i u saopštenju MUP-A se precizira da se osumnjičen­i terete da su od septembra 2015. do novembra 2016. godine, suprotno odlukama Izvršnog odbora EPS-A, u periodu pada cena električne energije na tržištu, svesno uvećavali parametre za obračun krajnje cene struje, na osnovu čega su stvarali nekonkuren­tne cene.

Zbog uvećavanja parametara i nekonkuren­tnih cena, dodavanjem dva broja iza decimala definisano­g iznosa, kako se sumnja, EPS je izgubio 65 postupaka javnih nabavki u korist konkurenci­je. Osumnjičen­i se terete da su na taj način za više privrednih društava pribavili protivprav­nu korist od 149.219.597 dinara, dok su JP EPS oštetili za 136.701.469 dinara.

Na teret im se stavlja krivično delo zloupotreb­a položaja odgovornog lica, a sve ovo se dešavalo dok je na čelu EPS bio Aleksandar Obradović. Nakon otkrivanja afere od “Blica”, direktor EPS Milorad Grčić smenio je tada 15 rukovodila­ca.

Inače, u više odvojenih akcija uhapšeno je pet osoba, dok su protiv još 48 osoba podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia