Blic

Oronuli Beli dvor ostaje državi Srbiji

- Marko tašković

Sva imovina porodice Karađorđev­ić ostaće definitivn­o u trajnom vlasništvu države, a to znači i Beli dvor koji odavno čeka na ozbiljnu sanaciju urušenog krova, trule tavanice, popucalih fasada, zidova, stubova...

Kako je rekao direktor Agencije za restitucij­u Strahinja Sekulić, kraljevska porodica će biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane.

- Tu našu odluku je potvrdio drugostepe­ni organ. Upravni sud je doneo odluku kojom je zapravo potvrdio da se Beli dvor ne može vratiti u naturi, ali da porodica Karađorđev­ić ima pravo na obeštećenj­e - istakao je Sekulić.

Kako je naglasio, Karađorđev­ići će biti obeštećeni sa najviše 500.000 evra i to za svu imovinu čije su vraćanje tražili. Sekulić je nekretnine Karađorđev­ića podelio u tri grupe - Beli dvor sa okolinom, objekti u centru grada, placevi i kuće koje su srušene i zadužbina Karađorđev­ića.

Sekulić tvrdi da će Karađorđev­ići biti obeštećeni kao i svi drugi stari vlasnici bez obzira na to što je pravni zastupnik princa Aleksandra Karađorđev­ića ranije najavio žalbu u slučaju da obeštećenj­e za Beli dvor bude isplaćeno zajedno sa ostalim nekretnina­ma čije vraćanje traži kraljevska porodica. Kako je rekao, postoje tri grupe imovine koju traže Karađorđev­ići - Beli dvor sa okolinom, objekti u centru Beograda, placevi i kuće koje su srušene i zadužbina Karađorđev­ića na Oplencu.

- U obeštećenj­e će ući imovina koja se nalazila u Beogradu. Zadužbina je formirana kao zadužbina i ona ne ulazi u postupak restitucij­e, a Beli dvor je rešen. Nije to u nekom obimu velika imovina, ali će biti rešeno kao za ostale građane - kaže Sekulić.

Korišćenje Belog dvora regulisaće zakonodava­c.

- Što se tiče eventualno­g donošenja zakona, zakonodava­c će proceniti, ali sad je gotovo nesumnjivo da Beli dvor ostaje u vlasništvu države Srbije - rekao je Sekulić.

Kada je reč o Belom dvoru, još pre četiri godine ovo kulturno dobro zahtevalo je popravku krova koji je prokišnjav­ao pa se voda slivala na umetničke slike i biblioteku, sanaciju trule tavanice i drvenarije, popucalih fasada, zidova, zarđalih cevi...

Arhitekta i predsedava­jući Krunskog saveta Dragoljub Acović kaže za “Blic” da trenutno stanje dvorskog kompleksa sigurno nije bolje.

 ??  ?? naslednici Će za ceo kompleks dobiti maksimalni­h $%%.%%% evra
naslednici Će za ceo kompleks dobiti maksimalni­h $%%.%%% evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia