Blic

Prosvetari ispred Vlade tražili platne razrede

PROTEST NASTAVNIKA ODRŽAN JUČE U BEOGRADU

-

Prosvetni radnici protestova­li su juče ispred Vlade Srbije i zatražili nastavak pregovora o platnim grupama i razredima, povećanje zarada za 14,67 odsto i početak pregovora o posebnom kolektivno­m ugovoru, koji ističe u martu sledeće godine.

Predsednic­a Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da nije bilo incidenata i da nisu predali nikakve zahteve jer su to već učinili i “besmisleno je da učine ponovo”.

“Uprkos tome što ministar prosvete pokušava da zaboravi o čemu se dogovorio sa nama, mi smo ljudi koji dobro pamte. Povećanje zarada za 14,67 odsto nam je obećano i praktično potvrđeno od Vlade Srbije i tražimo da to bude, pošto već nema platnih grupa i razreda”, istakla je Jankovićev­a.

Ona je dodala da su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije skraćenjem časova štrajkoval­i u više od 500 škola.

Protest su organizova­li predstavni­ci četiri prosvetna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnos­t”, Sindikat obrazovanj­a Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je ranije da nema razloga za protest i dodao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine.

On je rekao da su mu čudni razlozi za protest i štrajk i da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkoval­i u septembru i oktobru.

Za to što sindikati tvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devet odsto, ministar kaže da je igra reči i manipulaci­ja.

“Rečeno je ako počne primena zakona o platama i platnim razredima - tada bi povećanje bilo 14 odsto. Ne može se primeniti ta kvota plate, pošto zakon nije usvojen”, rekao je Šarčević.

 ??  ?? ministar šarčević kaže da je zahtev prosvetara igra reči i manipulaci­ja
ministar šarčević kaže da je zahtev prosvetara igra reči i manipulaci­ja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia