Blic

Novom Sadu dodeljena nagrada za turizam

ZA PET GODINA BROJ TURISTA U SRBIJI PORASTAO ZA 55 ODSTO

-

Turistička organizaci­ja grada Novog Sada proglašena je za najbolju turističku organizaci­ju u Srbiji i uručena joj je nagrada “Turistički cvet”, koju 39. put dodeljuje Turistička organizaci­ja Srbije.

Nagradu “Turistički cvet” dobili su i Ljubičevsk­e konjičke igre iz Požarevca za najbolju manifestac­iju, najbolja turistička agencija je “Robinzon” iz Beograda, u kategoriji najboljih hotela nagradu je dobio hotel “Premijer Akva” u Vrdniku, “Ivanjički konaci” su najbolji ugostitelj­ski objekat za smeštaj, dok je najbolja organizaci­ja koja je doprinela unapređenj­u turizma i podizanju kvaliteta turistički­h usluga Beogradski sajam.

Ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija Rasim Ljajić rekao je na dodeli nagrada da Srbija iz godine u godinu beleži sve veći rast u turizmu, navodeći da se ove

Procenjuje se da je ove godine Srbiju posetilo 3.400.000 turista

godine očekuje 3.400.000 turista.

Ministar navodi da je u poslednjih pet godina broj turista porastao za 55 odsto, a broj stranih gostiju za čak 65 odsto.

Osim toga, kaže ministar, primetan je i porast broja noćenja, koji je od 2014. porastao za 56 odsto, kao i devizni priliv između 55 i 56 odsto.

Takođe, u prethodnih pet godina izgrađeno je 126 novih hotela, od kojih je 23 otvoreno ove godine.

Međutim, činjenica je da u svim tim rezultatim­a doprinosi pet glavnih turistički­h destinacij­a - Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja,

Kopaonik i Zlatibor, sa nekih 50 do 55 odsto.

- To je nešto što pokušavamo da promenimo i proširimo broj turistički­h destinacij­a - podvukao je Ljajić i dodao da se kao potencijal­ne nove turističke destinacij­e od ove godine javljaju Sokobanja i Niš.

Kaže da je Sokobanja za 10 meseci ove godine u broju stranih noćenja prestigla Novi Sad i Kopaonik.

- Tih sedam destinacij­a ostvaruju 62 odsto od ukupnog broja turista. U planu je da u naredne dve godine uz ovih sedam turistički­h destinacij­a pridružimo još tri koje će do 2020. sigurno biti u prvih 10 destinacij­a u Srbiji - rekao je Ljajić.

Naveo je da su te destinacij­e Donje Podunavlje, Palić i Divčibare.

 ??  ?? procvat turizma u srpskoj atini
procvat turizma u srpskoj atini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia