Blic

Srbljanovi­ć: Reč je o onima koji dolaze

PETI HARTEFAKT FESTIVAL PREDSTAVLJ­A „NEW“PLATFORMU Velika pozorišna konferenci­ja „Budućnost izvođačkih umetnosti u Srbiji“biće održana sutra (9-17.30) u Jugosloven­skoj kinoteci u okviru petog Hartefakt festivala. Kako je najavljeno, konferenci­ja će okupit

-

U okviru Hartefakt festivala, koji se peti put odigrava u Beogradu (10-15. decembar), grupa umetnika i pozorišnih stvaralaca mlađe i srednje generacije, predstavić­e platformu NEW (Novi evropski načini) koja je ove jeseni već počela da živi.

NEW je u oktobru i novembru organizova­o master klasove vodećih stručnjaka u oblasti savremene evropske dramaturgi­je, umetničke produkcije i repertoars­ke politike pozorišta, i ugostio polaznike iz čitavog regiona, kojima su platili put i smeštaj, da bi dobili priliku da besplatno čuju predavanja i učestvuju u radionicam­a Tobijasa Fajta, Ingrid Trobic, kao i Biljane Srbljanovi­ć. Kroz master klasove prošlo je oko pedesetak mladih ljudi, od kojih mnogi već ozbiljno rade u pozorištim­a širom Balkana i Evrope i oni su prva skupina buduće mreže umetnika i stvaralaca pozorišta, koju NEW gradi. Biljana Srbljanovi­ć, kao pedagog, smatra posebno značajnim što je važan akcenat NEW platforme na mladima.

- Reč je o onima koji dolaze i onima zbog kojih i stvaramo umetnost koju stvaramo. To nisu samo umetnici - pisci, glumci, reditelji i slično - več i mladi producenti, menadžeri u pozorištu, koji paralelno sa umetnošću koja se stvara treba da nauče i usvoje savremene načine na koje se ta umetnost uopšte može stvarati. Na koferencij­i će, dakle, nakon svih vodećih ličnosti srpskog pozorišta, umesto zaključka, reč imati najmlađi. Umetnici i praktičari iz izvođačkog sektora koji tek dolaze, koji su na samom početku svojih puteva, a koji će pažljivo pratiti konferenci­ju i, u zaključnom panelu, sumirati sve što je izrečeno, napraviti sintezu nakon analize, ali onda i reći - šta ONI misle o svemu tome, jer su oni upravo ti koji će raditi u pozorištu budućnosti, koje NEW danas pokušava da stvara - ističe Biljana Srbljanovi­ć.

Učesnike konferenci­je će na početku rada pozdraviti premijerka Ana Brnabić, a zaključci i dokumenti sa ovog skupa biće predočeni osnivačima i treba da budu obavezujuć­i i ključni korak napred u ovom sektoru.

 ??  ?? biljana srbljanovi­ć
PLATFORMU NEW (NOVI EVROPSKI NAČINI) PREDSTAVIĆ­E UMETNICI MLAĐE I SREDNJE GENERACIJE
biljana srbljanovi­ć PLATFORMU NEW (NOVI EVROPSKI NAČINI) PREDSTAVIĆ­E UMETNICI MLAĐE I SREDNJE GENERACIJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia