Blic

Evropsko ču

FUDBALERI CRVENE ZVEZDE SU PROT Beograđani su prvi klub u istoriji takmičenja koji je prošao od prvog kola kvalifikac­ija do grupne faze u Ligi šampiona.

- Aleksandar pijevac

Trener Vladan Milojević je jednom rečenicom sumirao fantastičn­u 2018. godinu fudbalera Crvene zvezde: Nema tog novca kojim možete da platite zadovoljst­vo da sezonu završite mečom sa Pari Sen Žermenom!

I, potpuno je u pravu Zvezda je zaslužila da bude rame uz rame s jednim od najskuplji­h klubova na svetu. Ne samo to, Zvezda je zaslužila da pobedi Liverpul, odigra nerešeno sa Napolijem, eliminiše višestruko skuplji Salcburg... Zvezda je zaslužila da igra pred 55.000 navijača i da se u Evropi priča o neverovatn­oj atmosferi na „Marakani”...

A, sve je počelo pre pet meseci, 11. jula, gostovanje­m Spartaksu. Iako favoriti, crveno-beli su se iz Letonije vratili

sa skromnih 0:0. Ekipa je delovala da je daleko od složne i da Milojevića očekuje pakleno leto. U revanšu, pred 25.000 ljudi na „Marakani” usred jula, Zvezda je odigrala koliko je bilo potrebno da se pobedi 2:0 i prođe dalje.

Sa litvanskom Suduvom (3:0, 2:0) stvari su izgledale bolje i videlo se da je Milojević ponovo pogodio sa pojačanjim­a koja su u superbrzom roku morala da zauzmu mesta Pešića, Le Taleka, Mičela... Igru su nosili Ben i Radonjić koji su bili najbolji tandem kvalifikac­ija za Ligu šampiona.

Treći rival, Spartak iz Trnave, za novu Crvenu zvezdu bio je veći izazov od Liverpula i Pari Sen Žermena. Tvrdi, iskusni i beskomprom­isni Slovaci su izvukli 1:1 u Beogradu, da bi

u revanšu na svom terenu poveli već u šestom minutu. Sada, posle svega, slobodno možemo da se zapitamo: Šta bi se dogodilo sa Crvenom zvezdom da Ben nije izjednačio samo 60 sekundi kasnije? Utisak je bio da su crveno-beli bili spremni da padnu i polože oružje pred Spartakom. Ali, ne i ova Zvezda, Milojeviće­va Zvezda. Posle sat i po koji su nas podsetili na Bari i 1991. godinu, Radonjić je pogodio za 2:1 i odveo je crveno-bele u poslednje kolo.

Međutim, između dva meča sa Slovacima iz UEFA je stigla vest da je Zvezda kažnjena igranjem pred praznim tribinama u plejofu zbog neprimeren­og navijanja na duelu drugog kola sa Suduvom. To je značilo da će

 ??  ?? pobeda nad liverpulom ušla je u istoriju: stojković, dvostruki strelac pavkov, rodić...
pobeda nad liverpulom ušla je u istoriju: stojković, dvostruki strelac pavkov, rodić...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia