Blic

Haradinaj odložio nove mere: Taktika ili povlačenje?

Priština je ipak odustala od uvođenja dodatnih mera protiv Srbije, što je juče saopštio premijer Kosova Ramuš Haradinaj. Rekao je i da Kosovo ima u planu nove mere, ali da će se s njima sačekati.

- danijela luković

Priština je već uvela carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovin­e, a bilo je najava da bi na jučerašnjo­j sednici vlade Kosova mogle biti izglasane još tri mere.

Međutim, Haradinaj je saopštio da tih mera neće biti, ali...

- Identifiko­vali smo sve potencijal­ne postupke koje možemo preduzeti, oni su spremni, ali mislimo da je tarifa od 100 odsto dala svoj rezultat. Preduzećem­o dalje korake ako Srbija nastavi s agresivnim postupcima kao što je postupala u prošlosti. Neprihvatl­jivo je zadržavanj­e poslanika poput Slobodana Petrovića, to je praksa policijski­h i diktatorsk­ih država. To se tako ne radi, da se preti poslanicim­a i da se oni satanizuju. Ako Srbija nastavi s agresivnim postupcima, onda mi imamo listu mera koje su spremne - rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je takođe optužio visoku predstavni­cu Evropske unije Federiku Mogerini da je uništila dijalog i da je, kako je rekao, nažalost, „nakon toliko truda i investicij­e“, došlo do ovakvog poremećaja.

- Njen stav je za vladu Kosova neprihvatl­jiv i nevažeći. Gospođa Mogerini je uništila dijalog. Poremetila je dijalog čiji je cilj bio normalizac­ija odnosa između Kosova i Srbije, pretvorivš­i ga u dijalog o teritoriji, granicama ili razmenama, a veoma dobro znamo šta to na Balkanu podrazumev­a, to je destabiliz­acija. Ona je takoreći nanela štetu našem regionu, dozvolivši da se ovakve diskusije vode, kao i da se i ona izjašnjava o tom pitanju - smatra Haradinaj.

Reagujući na odustajanj­e Prištine, ministar trgovine,

turizma i telekomuni­kacija Rasim Ljajić ocenio je da Srbija sada ne treba da aplaudira, već da traži ukidanje uvedenih mera.

- Srbija sad ne treba da upadne u zamku i da slavi što nema novih mera, jer je ova postojeća već dovoljna da se obustavi trgovina i već je dovoljno štete nanela. Očigledno je Haradinaj procenio da je suviše veliki politički rizik da nastavi dalje zbog velikog međunarodn­og pritiska. Ipak, mi ne treba da im aplaudiram­o, već da još više izvršimo pritisak da se postojeća mera što pre ukine

- naglašava Ljajić.

Prethodnih dana iz EU su stizala upozorenja da bi Kosovo trebalo da povuče sporno povećanje carina, a juče je to ponovio i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

- Neophodno je održati uspeh dijaloga o normalizac­iji - naglasio je Mas.

Sličnu poruku poslao je i ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

- Što se tiče taksa, Mogerinije­va i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han jasno su poručili da takse treba odmah opozvati zato što za njihovo uvođenje nema osnova - kazao je Lajčak.

 ??  ?? „preduzećem­o dalje korake ako srbija nastavi s agresivnim postupcima kao što je postupala u prošlosti“, zapretio je haradinaj
„preduzećem­o dalje korake ako srbija nastavi s agresivnim postupcima kao što je postupala u prošlosti“, zapretio je haradinaj
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia