Blic

„Nudi nam mrvice“

Emanuel Makron poklekao je pod pritiscima i odlučio da usliši neke od zahteva „žutih prsluka“. Međutim, većina nije zadovoljna i kaže da to nije dovoljno.

- ivana kešanski

Makron je u televizijs­kom obraćanju javnosti u ponedeljak uveče najavio da će povećati plate radnicima s najnižim primanjima za 100 evra i smanjiti poreze penzioneri­ma, sa ciljem da se smire višenedelj­ni protesti koji su uzdrmali njegov autoritet. Iako su neki pozdravili njegovu najavu, veliki broj demonstran­ata je i dalje nezadovolj­an.

„Besmislica“, „Šarada“, „Blef“, „Kap u okeanu“, samo su neke od reakcija demonstran­ata sa kojima su razgovaral­i reporteri AFP, a koji su gledali uživo Makronovo obraćanje okupljeni u mestu Le Bulu.

- On pokušava da izvede piruetu i da se dočeka na noge, ali mi vidimo da nije iskren, da su to sve samo dim i ogledala - rekao je automehani­čar Žan Mark.

Sa njim se slaže i Tjeri (55), koji kaže da su to samo trivijalne mere i predstava za medije.

- Sve je to samo predstava, on nije dotakao naše suštinske probleme. Vraćamo se u bitku - rekao je ovaj mehaničar za bicikle pre nego što je krenuo u blokadu okretnice u tom mestu blizu francusko-španske granice.

Za manje od sat vremena nakon Makronovog obraćanja,

naplatna rampa na autoputu A9 iz pravca Španije je bila potpuno paralisana.

- Možda da je Makron sve ovo rekao pre tri nedelje, možda bi to smirilo pokret, ali je sad prekasno. Za nas je ovaj govor besmislen - rekao je Gaetan (34).

„Žuti prsluci“su se okupili

i u Montabonu, blizu Le Mana, na severoisto­ku Francuske, gde su slušali predsednik­a na TV-U u jednom šatoru.

- Deda Mraz nema ništa u svom džaku - rekao je Iber smejući se.

Prema rečima Žonatana, lokalnog zvaničnika u mestu Komersi, Makron se našao u „talačkoj situaciji“pa je zato „ponudio mrvice“.

- Ljudi su mu tražili da podnese ostavku, a on stavlja flastere na opekotine trećeg stepena... to je potpuna glupost - rekao je Pjero, umetnik iz južnog grada Albija.

Podsećamo, pored najavljeni­h povećanja plata i smanjenja poreza, Makron je u obraćanju javnosti priznao da je delimično odgovoran za bes građana. On je rekao da je bes demonstran­ata „dubok i opravdan, ali da je nasilje nedopustiv­o“.

- Verovatno nismo mogli za godinu i po dana da donesemo dovoljno brze i jake odgovore - rekao je on.

Istovremen­o, oglasio se i generalni sekretar francuskog sindikata Generalna konfederac­ija rada (CGT) Filip Martines, koji je ocenio da su Makronove mere nedovoljne i pozvao na „mobilizaci­ju zajedno sa ‘žutim prslucima‘“u petak, 14. decembra.

 ??  ?? sindikati su već pozivali na nove proteste
sindikati su već pozivali na nove proteste
 ??  ?? „Prisiljeni smo da priznamo da je zemlja u stanju ekonomskog vanrednog stanja“, rekao je Emanuel Makron
„Prisiljeni smo da priznamo da je zemlja u stanju ekonomskog vanrednog stanja“, rekao je Emanuel Makron

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia