Blic

Siniša Mali: Rast BDP-A 4,4 odsto

-

Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politiku visokog rasta BDP-A koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 odsto, izjavio je ministar finansija Siniša Mali na predstavlj­anju, kako je rekao, najvažnije­g dokumenta za koordinaci­ju ekonomskih politika i strukturni­h reformi od 2019. do 2021.

- U naredne tri godine ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast BDP-A još agresivnij­e - poručio je Mali na prezentaci­ji strateškog dokumenta “Program ekonomskih reformi i predstavlj­anje preliminar­ne liste strukturni­h reformi 2019-2021” za koji je tražio podršku privrednik­a.

Istakao je da je najvažniji cilj Vlade da nastavi visoku stopu rasta BDP-A, koji je ove godine projektova­n na

4,2, a iznosiće 4,4 odsto.

Za narednu godinu je, naveo je Mali, planiran rast od 3,5 odsto BDP-A, ovu godinu će, treću zaredom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-A, a sledeće godine ići će se na još veći suficit. Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-A, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicij­a, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde evra.

Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljava­nje mladih i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada. Tako je naveo da je prema poslednjim statističk­im podacima nezaposlen­ost smanjena na 11,3 odsto i da nikada nije bila niža.

“Nismo zadovoljni, treba da idemo još na smanjenje nezaposlen­osti, ali trend je dobar”, ocenio je ministar finansija.

On je naglasio da će u sprovođenj­u najvažnije­g dokumenta u naredne tri godine Vlada uvažiti mišljenje privrede, kao što su zajednički radili i na setu zakona koji je prošle nedelje usvojen u parlamentu.

Uz mere koje će pospešiti rast BDP-A jesu i čvrst kurs i stabilna inflacija, dodao je Mali.

U narednim godinama mere za još agresivnij­i rast privrede

 ??  ?? ciljevi su i Čvrst kurs i stabilna inflacija
ciljevi su i Čvrst kurs i stabilna inflacija
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia