Blic

Sudbina Bogeskog

- JELENA PAUNOVIĆ, urednik

Čovek koji je ubio lopova koji mu je ušao u stan - ujedinio je javnost u Srbiji. Gotovo da nije bilo osobe koja prethodnih pet godina nije rekla da on treba da bude u zatvoru, a ne na slobodi. Svi su u isti glas tvrdili da je Saša Bogeski samo branio svoju porodicu. Čekala se odluka suda. Da li će se suditi po principu „oko za oko, zub za zub“ili prema dokazima i činjenicam­a? Niko tada nije umanjivao činjenicu da je razbojnik ubijen, već da je to urađeno u samoodbran­i.

Pakao od života poslednjih godina imao je Bogeski. Najviše mu je žao svoje ćerke i žene, koje su sve morale da trpe. Nije da nije bilo uvreda, ali i onih stvari zbog kojih su napustili stan u Žarkovu i preselili se na Novi Beograd. Od bušenja guma do mazanja ulaznih vrata izmetom. I sve je to za njega manje bilo bolno od pomisli da li će pravda biti zadovoljen­a. Da li će biti podrška svojoj porodici ili će trunuti nevin u zatvoru? I nakon pet i po godina, konačno je stigla odluka: Saša Bogeski je - nevin.

#

Godine je trebalo da pokažu da je Bogeski nevin i da je lopova ubio u samoodbran­i

Bogeski je nakon hapšenja i tokom suđenja tvrdio da je lopov ušao u njihov stan i da ga je ubo nožem, ali da je zatim provalnik iskočio kroz prozor. Lopov, koji ima više od 50 krivičnih prijava, umro je na ulici. I od tada kreće agonija porodice Bogeski. Saslušanja, suđenja, dugotrajan proces... Bogeski je samo tvrdio „da ga je vodio nagon da zaštiti svoju porodicu“. Uradio je ono što bi svako od nas uradio kad bi se našao u takvoj situaciji - branio svoju porodicu i dom.

Niko, ali zaista niko normalan ne bi rekao da je lopova trebalo da ubije! Kratko i jasno razbojnik je bio naoružan i Bogeski je morao da se brani. S druge strane nismo mi ti koji treba da oduzmu nekome život. Postoji sud koji bi sudio razbojniku, ali sudbina je htela drugačije.

I nakon svega ovoga ne poželimo nikome sudbinu Saše Bogeskog. Braneći svoj život i život najmilijih, oduzeo je život mladiću koji je izabrao da preživljav­a tako što će krasti. Saša Bogeski je dočekao svoju oslobađaju­ću presudu i njegov slučaj je napravio presedan u toj oblasti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia