Blic

Strahovali smo zak

TROJE MRTVIH, 12 POVREĐENIH NA

- Milica bajić

LJUBAV JE

Umesto praznične čarolije, starim delom Strazbura u utorak uveče odzvanjali su pucnji. Šerof Čekat, uz povike „Alahu akbar“, pucao je u slučajno odabrane žrtve na Božićnom sajmu u tom gradu.

Ubrzo je ceo grad bio blokiran, na ulice je izašlo 350 policijaca, vojska i dva helikopter­a, koji su tragali za teroristom koji se sa lica mesta pobegao ukradenim taksijem.

Gotovo u isto vreme, u obližnjoj sportskoj hali počela je utakmica FIBA Lige šampiona između domaćeg Strazbura i Olimpije iz Ljubljane. Na klupi francuskog tima sedi i naš trener Nebojša Bogavac koji za „Blic“svedoči kako je ovaj nemili događaj protekao.

- Za napad igrači, navijači i svi prisutni u hali saznali su tokom samog meča. Zbog vanredne situacije napolju, obezbeđenj­e nikome nije dozvolio da napusti halu još najmanje dva i po sata - kaže naš sagovornik.

Dok je policija jurila za teroristom, u hali je 5.000 ljudi sa zebnjom i strahom čekalo vesti. U tom mučnom trenutku, u hali se dogodilo nešto dirljivo, kaže bivši košarkaš Hemofarma iz Vršca.

- Svi su ustali i počeli da pevaju himnu Francuske, nebojša bogavac slavnu „Marseljezu“. Himna nije puštena sa razglasa, već su svi spontano ustali i zapevali kao podršku građanima Strazbura i kao prkos terorizmu. Deca su izašla na teren da igraju košarku, a mi stariji smo stalno bili na telefonima, pitali za naše porodice. Na sreću, u samoj hali bilo je otvorenih restorana pa smo mogli da jedemo i pijemo - kaže Bogavac.

Sutradan, na mestu gde se održava Božićni vašar, građani Strazbura palili su sveće za žrtve i ostavljali poruke podrške.

- Žao mi je što se to dogodilo. Francuski narod nije to zaslužio - kaže Bogavac.

Tokom jučerašnje­g dana francuski mediji preneli su i svedočenja onih koji su tom hororu prisustvov­ali.

- Video sam metke koji su pogodili zid nekih deset metara ispred mene i odmah sam, kao i drugi koji su se zatekli u blizini, počeo da trčim u suprotnom smeru. S obzirom na to da živim odmah pored mesta na kom se dogodila pucnjava, otvorio sam vrata svog doma i pozvao ljude da uđu unutra - ispričao je za „Juronjuz“Stefan, jedan od očevidaca.

Pater Fric pokušao je da oživi muškarca ranjenog kod Božićnog vašara.

- Čuo sam dva jaka zvuka, u početku sam mislio da je u pitanju vatromet, ali kada sam se okrenuo iza ćoška, video sam da jedna osoba leži na podu sa ranom na glavi. Reč je o turisti iz Tajlanda koji je ovde bio sa suprugom. Pokušali smo da ga oživimo, dali smo sve od sebe, pružili veštačko disanje, prebacili ga u restoran obližnjeg hotela u nadi da će mu doktori iz Nemačke pomoći, ali nije mu bilo spasa. Hitna pomoć je došla posle više od 45 minuta. Moguće da nisu mogli da prođu jer

 ??  ?? građani pale sveće dan nakon napada
građani pale sveće dan nakon napada
 ??  ?? u hali je bilo . ljudi
u hali je bilo . ljudi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia