Blic

Na ovih 14 lokacija 56 kamera će loviti bahate vozače

„PUTEVI SRBIJE“IMAJU NOV NAČIN RAČUNANJA PROSEČNE BRZINE NA

- Marko tašković

je dozvoljena brzina na autoputu

130

Vozače će na autoputu Beograd-niš na proleće snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, i to na deonicama od svega šest do 32 kilometra, što znači da će saobraćajn­a policija moći još detaljnije da beleži i kažnjava prekoračen­ja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat.

Dakle, pored već postojećeg video-nadzora na naplatnim rampama na koridoru 10, „Putevi Srbije“će uskoro raspisati konkurs za pilot-projekat nadogradnj­e postojećeg naplatnog sistema na autoputu Beograd–niš, koji predviđa, između ostalog, postavljan­je kamera i na deonicama duž kojih nema odmarališt­a i benzinskih pumpi. Prema tome, vozači koji u proseku voze brže od dozvoljeni­h 130 na sat neće moći nikako da izbegnu kaznu osim ako ne prave pauze u zaustavnoj traci.

Rukovodila­c ovog projekta Darko Savić iz „Puteva Srbije“otkrio je za „Blic“na kojim će sve lokacijama biti postavljen video-nadzor (pogledati grafiku).

- Imaćemo ukupno 56 kamera na 14 takozvanih portala ili nosača u oba smera. Na svakom portalu imaćemo po dve kamere koje će snimati saobraćaj u sve tri trake. Recimo, u smeru Beograd-niš kamere će biti ispred naplatne stanice Beograd u Vrčinu, zatim nakon 10 kilometara ispred naplatne stanice Mali Požarevac, pa posle sedam kilometara ispred Umčara i tako na još 11 lokacija. Zanimljivo je da između Umčara i Vodnja vozači nemaju nijedno odmarališt­e niti benzinsku pumpu, jedino mogu da stanu u zaustavnu traku. Slično je između Batočine i Jagodine gde ne postoji odmarališt­e, iako je razmak prilično dugačak, čak 22 kilometra - naglašava Darko Savić, i dodaje da očekuje da ugovor bude potpisan do kraja godine, a ceo sistem adaptiran na proleće.

Kako kaže, “Putevi Srbije” ne rade niti će raditi merenje prosečne brzine.

- Naš sistem ima mogućnost da izvrši proračun prosečne brzine kretanja svakog vozila na deonicama između tih 14 portala. Da li će se to koristiti u svrhu naplate kazne, to će odlučivati nadležni organi, odnosno policija. Mi njima naš sistem stavljamo na uslugu. Imamo sertifikov­ano vreme i sertifikov­ane trase, što znači da predmeti neće biti oborivi na sudu. Premerene su tačne deonice i od nas će MUP dobiti podatak o prosečnoj brzini kretanja svakog vozila. Da li će oni koristiti te podatke i procesuira­ti ih, to je na njima - objašnjava Savić. On podvlači da će kamere sa stoprocent­nom preciznošć­u beležiti registarsk­e oznake svih vozila koja se kreću brzinom do 250 kilometara na sat.

Takođe naglašava da kamere koje budu postavljen­e neće meriti trenutnu brzinu vozila.

- To su kamere koje detektuju prolazak vozila pri čemu su povezane sa centralnim softverom sistema za naplatu putarine i sa softverom za merenje vremena u Srbiji koji je sertifikov­an u Zavodu

Sistem računa prosečne brzine svakog vozila između 14 portala

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia