Blic

Za vikend prvi pravi sneg u celoj zemlji

VREMENSKA PROGNOZA NAJVIŠE ĆE OBRADOVATI NAJMLAĐE

- R. Briza

Pripremite sanke, čizme, rukavice, kape... jer nam konačno stiže pravi sneg. Čak i u prestonici.

Prema prognozama meteorolog­a, pašće i do 30 centimetar­a snega u delovima Vojvodine, a do 20 u Beogradu, pa će deca konačno moći na sankanje i grudvanje jer nam beli pokrivač stiže baš kad treba - za vikend. Najmanje snega pašće na jugu i jugoistoku Srbije i za vikend će građani tamo imati uglavnom kišu.

Đorđe Đurić, meteorolog iz “Weather2um­brella”, kaže za “Blic” da će danas u celoj zemlji biti pretežno sunčano, a tokom jutra slab mraz.

- Jutarnje temperatur­e kretaće se od minus pet na jugu do nule na severu, a tokom dana biće od tri do sedam stepeni Celzijusov­ih. Na krajnjem jugu Srbije prognoze kažu da se očekuje povećanje oblačnosti, tako da će tamo biti uslova za susnežicu i sneg.

U petak sa jugozapada sledi naoblačenj­e koje će se tokom dana proširiti na veći deo Srbije i doneće celoj zemlji kišu, a planinskim predelima susnežicu i sneg. Maksimalne dnevne temperatur­e vazduha biće od 1 stepen do 7 stepeni - navodi Đurić.

Prema njegovim rečima, u noći između petka i subote kiša će preći u susnežicu i sneg i na severu, zapadu i u nižim predelima jugozapadn­e Srbije.

- U subotu u severnim i zapadnim predelima tokom celog dana se očekuje sneg. Biće oblačno, a na jugu kiša. Veća količina snežnih padavina biće tokom večeri i noći i to na severozapa­du Srbije. U subotu će biti od nula stepeni na severozapa­du do 11 stepeni na jugoistoku. Najviše snega očekuje se u Bačkoj i u Sremu. U nedelju u celoj zemlji biće oblačno sa snegom. Temperatur­e će se kretati od nula do pet stepeni. I tog dana najviše snega biće u Bačkoj i Sremu. U tim predelima će pasti preko 20 centimetar­a, u Beogradu od 10 do 20 ako se obistine prognoze, a lokalno u Bačkoj i 30 centimetar­a - kaže Đurić. Prema njegovim rečima, neće biti toliko hladno u celoj zemlji niti u Beogradu, gde se sutra očekuje najviša dnevna oko četiri stepena, u petak za stepen niža, u subotu dva, a u nedelju od minus jedan do jedan stepen u plusu.

- Jutarnje temperatur­e će biti identične. Ponedeljak će biti suv, tmuran i prohladan dan. Ujutru slab mraz, a dnevna će biti oko dva u plusu. U utorak čitav dan će biti oko nule - prognozira meteorolog Đorđe Đurić.

Kako Đurić objašnjava, u petak i tokom vikenda naše područje biće pod uticajem ciklona s Mediterana.

- On će se svojim centrom premeštati južno od Srbije. Bez obzira na to, uticaće na vremenske prilike u našoj zemlji, donoseći oblačnost i padavine. Povući će nešto hladniju vazdušnu masu sa severa. Imaćemo dotok vlage s Mediterana, ali i dotok hladnijeg vazduha - kazao je on.

NAJVIŠE SNEGA OČEKUJE SE U BAČKOJ I U SREMU, A DO 20 CENTIMETAR­A PAŠĆE I U BEOGRADU

 ??  ?? biće ga i za sankanje i za sneška
biće ga i za sankanje i za sneška

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia