Blic

Promena imena bez referendum­a

NA SAJTU ZRENJANINA OBJAVLJEN NACRT NOVOG STATUTA, PROBLEM N

- Zlatko Čonkaš

Građane Zrenjanina uznemirila je vest o promeni statuta grada čiji nacrt, za razliku od važećeg dokumenta, ne propisuje obavezno raspisivan­je referendum­a prilikom izmene naziva naseljenih mesta.

Nacrt novog statuta pojavio se na sajtu grada, ali je među građanima prošao skoro neopaženo dok im na to nisu ukazali članovi Zrenjanins­kog socijalnog foruma (ZSF) koji su optužili gradsku vlast da pokušava da sakrije svoje nemare o promeni naziva grada zato što nisu o izmenama statuta obavestili javnost putem medija i organizova­li javne rasprave tim povodom.

- Već više od godinu dana grupa lokalnih kapitalist­a uz podršku desnih političkih stranaka i nekih intelektua­laca nastoje da promene naziv Zrenjanin u Petrovgrad. Izgleda da su pisci nacrta statuta više vodili računa o njihovim interesima nego o demokratsk­im pravima građana. ZSF smatra da u novi statut mora biti uvrštena odredba po kojoj je referendum o ovom pitanju obavezan, kao što je to u trenutno važećem statutu, budući da je naziv naseljenih mesta jedno od njegovih bitnih obeležja i da se on ne može menjati bez saglasnost­i njegovih stanovnika - kaže za “Blic” Miroslav Samardžić iz ZSF.

Kako objašnjava, i po Zakonu o lokalnoj samoupravi i po nacrtu novog statuta referendum o promeni naziva naseljenih mesta je moguć, ali nije obavezan osim ukoliko to ne zatraži najmanje 10 odsto birača upisanih u birački spisak.

- Očigledna je namera da se novim statutom omogući

Trenutno ne razmišljam o promeni imena grada jer je u toku realizacij­a velikih projekata u našim industrijs­kim zonama

ČEDOMIR JANJIĆ, GRADONAČEL­NIK

prihvatanj­e inicijativ­e da se gradu Zrenjaninu promeni naziv bez saglasnost­i njegovih stanovnika. Smatramo da Skupština grada nema demokratsk­i legitimite­t da donosi odluku u vezi sa tim pitanjem - zaključuje Samardžić.

Gradonačel­nik Zrenjanina Čedomir Janjić kaže za “Blic” da je nacrt statuta grada, kao i do sada, propisao da se na referendum­u, kao jednom od oblika neposredno­g učešća građana u ostvarivan­ju lokalne samouprave, odlučuje o svim pitanjima koja su od opšteg interesa za građane i zajednicu, što svakako podrazumev­a i promenu naziva grada.

- Trenutno ne razmišljam o promeni imena grada jer je u toku realizacij­a velikih projekata u našim industrijs­kim zonama i na obilaznici. Zajedno sa državom radimo na velikim infrastruk­turnim projektima, pre svega brzom putu do Novog Sada i punim profilom autoputa do Beograda, rešavamo i višedeceni­jski problem pijaće vode u našem gradu. Zrenjanin je grad sa najvećim porastom procenta broja zaposlenih u državi. Sve prethodno navedeno jasno ukazuje da smo posvećeni ozbiljnim stvarima i da nemamo vremena da se bavimo neistinama i insinuacij­ama

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia