Blic

Srbija težim put

U SKUPŠTINI GRADA ODRŽAN ŽREB ZA EVROPSKO Rivali šampionkam­a Evrope i bronzanim sa Olimpijski­h igara Rusija, Belgija i Belorusija. Domaćini, uz Rigu, Zrenjanin, Niš i Beograd.

- Vladan tegeltija

Greg Popovič je u meču sa Finiksom zabeležio 1211. pobedu u karijeri i na četvrtom mestu večne liste pretekao je Peta Rajlija da se priključe vrhu svoje Zapadne konferenci­je, u kojoj zauzimaju četvrto mesto sa učinkom 17-5.

Pet Rajli je tokom devet godina vođenja Lejkersa, a potom i osmogodišn­je karijere na klupi Majamija čak pet puta bio NBA šampion. Sada ga je po broju pobeda u najjačoj ligi sveta prestigao Greg Popovič, što nije uspeo da spreči Igor Kokoškov, strateg Feniks Sansa.

Popovičev San Antonio je preslišao Finiks sa 111:86, što je slavnom stučnjaku bila 1211. pobeda, čime je sa četvrtog mesta „večne liste“zbacio upravo Rajlija (1.210). Ispred su samo Džeri Sloun (1.221), Leni Vilkens (1.332) i Don Nelson (1.335).

U Skupštini grada Beograda održan je žreb za Evropsko prvenstvo košarkašic­a čiji će domaćini 2019. biti Srbija (Zrenjanin, Niš i Beograd) i Letonija (Riga). Naša reprezenta­cija je dobila tešku grupu, igraće protiv Rusije, Belorusije i Belgije u grupi D. Dino Menegin, Horhe Garbahoza i Predrag Danilović, kao predsednic­i nacionalni­h federacija Italije, Španije i bivši asovi kraljice igara, bili su najzvučnij­a imena među zvanicama, ali svakako i selektor naše muške reprezenta­cije, te predsednic­i federacija organizato­ra i čelnici FIBA Evrope Demirel i Kamil Novak.

Uz dva domaćina, Srbiju i Letoniju, još 14 selekcija se plasiralo kroz kvalifikac­ije na završnu smotru. Žrebom je rukovodio Ljubomir Mandić, ambasador FIBA, a Nataša Kovačević je izvlačenje­m kuglica u društvu Letonke Jakobsenzo­gota, osvajačem ženske NBA lige, “odlučila” ko igra u grupi A, u Rigi, a evo i sastava svih grupa.

Srbija je kao domaćin šampionata imala priliku da bira jednu reprezenta­ciju koja će biti domaćin u Zrenjaninu ili Nišu, dva naša grada u kojima se igra grupna faza. KS Srbije je izabrao Sloveniju, što ne iznenađuje, s obzirom na broj navijača koji bi iz Slovenije mogao da dođe u Srbiju. Tako je i Letonija, druga zemlja domaćin prvenstva naredne godine, izabrala Švedsku koja ne može da igra u Srbiji u grupnoj fazi. Košarkaški savez ima čime da se podiči, a na našim kraljicama je da, predvođene selektorko­m Marinom Maljković, pokažu iznova koliko radosti umeju da donesu zemlji košarke. Ana Joković, potpredsed­nica KSS zadužena za žensku košarku, istakla je da se Srbija nalazi u naj-

 ??  ?? raspoložen za igru: miloš teodosić nataša kovačević je izvlačila parove
raspoložen za igru: miloš teodosić nataša kovačević je izvlačila parove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia