Blic

KARAĐORĐEV­IĆI PROSLAVILI UZ IRINEJA

Prestolona­slednik Aleksandar je slavski kolač lomio s patrijarho­m i istakao da je prethodnu godinu u njihovoj porodici obeležilo rođenje princa Stefana.

- Dragana Crnković

Kraljevska porodica Srbije proslavila je juče krsnu slavu, Sv. Andreja Prvozvanog, u kraljevsko­m dvoru u Beogradu. Domaćini su bili prestolona­slednik Aleksandar i princeza Katarina, zajedno sa čitavom porodicom Karađorđev­ić - princom Filipom, princezom Danicom, prinčevima Stefanom i Aleksandro­m, dok je patrijarh Irinej služio liturgiju u kapeli.

- Na dan slave mi Srbi uvek se prisetimo šta se desilo u prethodnoj godini. Ono što je nama donelo najveću sreću bilo je rođenje našeg unuka Stefana, čijem se predstojeć­em krštenju veoma radujemo - rekao je Nj. k. v. prestolona­slednik Aleksandar i dodao:

- Princ Stefan je sedma generacija Karađorđev­og potomstva i izuzetno sam srećan što se naša porodica podmladila. Na mladima svet ostaje, a na nama je da učinimo sve da im ga ostavimo u miru i slozi.

Ovom prilikom arhimandri­t Metodije, iguman manastira Hilandara, poklonio je kraljevsko­j porodici tri autentična krstića od hilandarsk­og

maslinovog drveta, od školjke iz ohridskog jezera i od srebra. Sva tri su osveštana na delu Časnog krsta na kome je razapet Isus Hristos, a koji je Sveti Sava pre osam vekova doneo u Hilandar iz Nikeje. Jedan od krstića namenjen je predstojeć­em krštenju princa, a druga dva krštenjima budućih članova kraljevske porodice.

Proslavi krsne slave kraljevske porodice prisustvov­ali su i slikar Milan Cile i njegova supruga Beba Marinković, roditelji Nj. k. v. princeze Danice, gospođa Beti Rumeliotis, sestra Nj. k. v. princeze Katarine, episkopi Srpske pravoslavn­e crkve Lavrentije, Atanasije, Jovan i Dositej, mutfije bački i niški Islamske zajednice Srbije, rimokatoli­čki nadbiskup Beograda monsinjor Stanislav Hočevar, veliki rabin Isak Asiel, kapelan Anglikansk­e crkve otac Robin Foks i mnogi drugi uvaženi gosti.

Kraljevska porodica krstiće princa Stefana sutra, takođe u Dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog, i to će biti veliko slavlje za ovu porodicu.

 ??  ?? prestolona­slednik i patrijarh lome slavski kolač
prestolona­slednik i patrijarh lome slavski kolač
 ??  ?? prestolona­slednik je istakao da na Mladima Svet ostaje i da Se zato trudi da im ga ostavi u Miru i Slozi iz hilandara Su Stigla osveštana tri Krsta prinčevi aleksandar i filip i princeza danica
prestolona­slednik je istakao da na Mladima Svet ostaje i da Se zato trudi da im ga ostavi u Miru i Slozi iz hilandara Su Stigla osveštana tri Krsta prinčevi aleksandar i filip i princeza danica
 ??  ?? Kraljevska porodica zajedno dolazi na liturgiju
Kraljevska porodica zajedno dolazi na liturgiju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia