Blic

20 godina borbe

-

Šta sve možete da uradite za 20 godina? Da se rodite, porastete, venčate se, dobijete decu... Za još 20 godina možete da doživite da tu svoju decu pošaljete na fakultet...

Za 20 godina možete svašta. Da vam propadnu planovi za budućnost, da doživite uspone i padove... Možete i da okončate vaš život. U prevodu, period od 20 godina jeste jedan ceo život.

Šest porodica iz Peći period od 20 godina provodi u bolu i patnji. O traganju za istinom i borbom da dok su živi dočekaju da saznaju ko je ubio njihovu decu - šestoricu dečaka iz Peći. Jedan Vukota, Ivan, Zoran, Ivan, Svetislav i Dragan ubijeni su ni krivi ni dužni 14. decembra 1998. kada su dvojica maskiranih muškaraca upali u kafić „Panda“. Mladići u cvetu mladosti.

#

Uprkos sumnjama, roditelji ubijenih i dalje veruju svojoj zemlji

„Ko ih je ubio?“, pitanje je koje već 20 godina postavljaj­u njihovi roditelji tražeći pravdu za svoju nedužno ubijenu decu. Obilaze institucij­e, pišu državnom vrhu, međutim pomaka ka istini gotovo da nema. Tu i tamo pojavi se neka nova teorija koja ovim roditeljim­a ponovo otvori stare rane i da nadu da će isplivati istina.

Za 20 godina ovi roditelji promenili su nekoliko mišljenja. Od stava da su dečake ubili Albanci došlo se do toga da je možda Srbija kriva. Roditelji se osvrću na izjavu od 2013. godine, kada je u to vreme prvi potpredsed­nik Vlade Aleksandar Vučić rekao da nema dokaza da iza likvidacij­e stoje Albanci.

Kako kažu, Srbija je kriva 99 odsto, vlast iz devedeseti­h je ubila njihove sinove. Država koju uprkos sumnjama, izbegavanj­ima zvaničnika da ih prime, ovi roditelji nisu hteli da napuste. Srbiji ovi roditelji veruju i dalje. Veruju njenim institucij­ama i predsednik­u.

Ovi roditelji nadaju se da će se sledeće godine u ovo vreme drugačije pisati o ubistvu u „Pandi“, da će se pisati o ubicama koje su uhapšene. Nadaju se da naša deca, za 20 godina o „Pandi“neće pisati i čitati kao jednoj od najvećih tragedija srpskog roda čije ubice nikada nisu odgovarale. To se nadamo i mi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia