Blic

Srbija hoće mir, nema mesta nasilju

- Ivana mastilović jasnić

Kosovski parlament je juče bez prisustva poslanika Srpske liste, suprotno ustavu i svim međunarodn­im aktima, usvojio sva tri zakona o transforma­ciji Kosovskih bezbednosn­ih snaga u tzv. vojsku Kosova. Vlast u Beogradu traži hitnu sednicu Saveta bezbednost­i.

Sednica na kojoj su usvojeni svi zakoni i amandmani trajala je jedan sat, a nakon što je usvojen i poslednji amandman u prištinsko­m parlamentu, prisutni su aplaudiral­i, a potom i jedni drugima čestitali. Tako je realizovan­o ono zbog čega su Srbi na Kosovu posebno strahovali prethodnih meseci.

Ramuš Haradinaj je na Fejsbuku napisao: „Stara vojska, vojska“, a medijima je rekao da će njeni pripadnici biti raspoređen­i po celom Kosovu, na jugu i severu.

Srbija je juče zatražila održavanje hitne sednice Saveta bezbednost­i UN zbog najgrublje­g kršenja Rezolucije SB UN 1244.

- To je najdirektn­ija pretnja miru i stabilnost­i u regionu i bezbednost­i srpskog naroda koji živi na KIM rekao je Dačić.

Uoči glasanja u kosovskom parlamentu o formiranju vojske Kosova, na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice bilo je stacionira­no više vozila Kfora. Na ulazu u južni deo Kosovske Mitrovice parkirana su bila četiri oklopna vozila i jedan kamion i džip, a reč je o austrijsko­m kontigentu Kfora.

Srbi na severu i jugu KIM dodatno su zabrinuti za bezbednost zbog rasprave u Prištini o formiranju vojske Kosova. Formiranje vojske Kosova doživljava­ju, kako kažu, kao pretnju i napad na Srbe i pokušaj Albanaca da preotmu sever i zaokruže državnost.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se tzv. vojska Kosova, koju sačinjavaj­u teroristi, pravi da bi napadala Srbiju i Srbe i poručio da Srbi na KIM mogu da budu mirni i da imaju podršku predsednik­a Republike i Vojske Srbije, jer za državu nema višeg interesa od očuvanja Srba na KIM.

Srbija, istakao je, sve čini da ne dođe do nasilja i Srbija hoće mir.

- Zadatak Ministarst­va odbrane i načelnika Generalšta­ba je da obezbedi da je Vojska Srbije u stanju da ispuni svako naređenje vrhovnog komandanta. Aleksandar Vučić je više puta jasno i glasno u prelomnim trenucima za ovu zemlju rekao da se „Oluja“nikada više neće ponoviti - rekao je Vulin.

On je istakao da Srbija nikada više neće dozvoliti da se ponovi „Oluja“, Jasenovac, i da se nekažnjeno desi propast našeg naroda.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je usvajanjem zakona o formiranju vojske Priština na najgrublji način napala mir, bezbednost i sigurnost i pozvao Srbe na mir, suzdržanos­t i da ne nasedaju na provokacij­e.

- U Prištini je u prisustvu svih međunarodn­ih predstavni­ka pred očima EU, UN i svih na svetu pogažena Povelja UN, Rezolucija SB UN 1244, Kumanovski sporazum i međunarodn­o javno pravo

Američka agencija AP prenela je kao hitnu vest da Srbija traži sednicu SB UN

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia