Blic

Junker: Ovo je nebulozno! Mej: Kako ste me nazvali?

Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Evropske komisije žanklod Junker žestoko su se raspravlja­li na samitu o Bregzitu u Briselu.

- ivana kešanski

Njih dvoje su snimljeni u žustroj raspravi, a Junker je rekao da je potpuno „nebulozno“šta zapravo Velika Britanija traži od EU.

- Želimo da znamo šta naši britanski prijatelji traže od nas. Nalazimo se u debati koja je ponekad nebulozna i neprecizna - rekao je Junker.

Ta je Junkerova izjava vidno iznerviral­a britansku premijerku koja je nije dobro razumela.

- Kako ste me nazvali? Nazvali ste me nebuloznom - rekla je Mej ljutito.

Iako se na snimku objavljeno­m na Tviteru ne čuju njihove reči, njih su preneli eksperti za čitanje sa usana. Junker joj je rekao da nije to rekao, a ona je insistiral­a: „Da, jeste!“

Zatim su nastavili da se raspravlja­ju, a Junker je spustio ruku na njeno rame dok je pokušavao da je umiri.

Tereza Mej je kasnije novinarima rekla da su imali oštru raspravu, ali je rekla da je ono što je ona imala da kaže bilo „kristalno jasno“.

Ona je rekla da je Junker iskoristio izraz „nebulozno“

Evropska unija stoji iza usvojenog Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU,

rekao je Donald Tusk

misleći uopšteno na debatu o Bregzitu, a ne na nju lično, kako je isprva mislila i dodala da joj je on to i objasnio.

- Da, imala sam robusnu raspravu sa Junkerom, mislim da je to vrsta diskusije koju možete da imate kada razvijen odnos i kada dobro sarađujete. Ono što je iz nje proizašlo jeste njegovo razjašnjen­je o čemu je zapravo govorio. Kada je koristio tu frazu, govorio je o nivou debate - rekla je Mej.

Mej je u Briselu pokušavala da od lidera EU dobije dodatna uveravanja kako bi svoj sporazum za Bregzit mogla da progura u britanskom parlamentu.

Lideri EU su je uveravali da će pokušati da do 2021. godine dođu do zajedničko­g rešenja kako bi se izbeglo stvaranje tvrde granice između Severne Irske i Irske, što je jedno od gorućih pitanja u vezi sa odlaskom Velike Britanije iz EU.

- Evropski savet ponavlja da želi da u budućnosti uspostavi što bliže partnerstv­o sa Ujedinjeni­m Kraljevstv­om. Spremni smo da započnemo sa pripremama odmah nakon potpisivan­ja Sporazuma o povlačenju kako bismo osigurali da pregovori o budućim odnosima mogu početi što je pre moguće, a nakon povlačenja Britanije. Evropski savet naglašava da će zaštitna mreža biti upotreblje­na samo privremeno i to dok ne bude zamenjena drugim sporazumom koji će omogućiti izbegavanj­e tzv. tvrde granice (između Irske i Severne Irske). U tom slučaju

EU će se na najbolji način potruditi da pregovara i zaključi brzo naknadni sporazum koji bi zamenio zaštitnu mrežu poručio je Tusk.

Međutim, Tusk je jasno rekao da su 27 lidera zemalja EU odlučni u tome da neće biti novih pregovora o sporazumu koji je predstavil­a Mej. Tusk je takođe pozvao Uniju da bude potpuno spremna za svaki mogući ishod - uključujuć­i i scenario „bez dogovora“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Britanska premijerka je pogrešno razumela predsednik­a evropske komisije
Britanska premijerka je pogrešno razumela predsednik­a evropske komisije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia