Blic

Naučnici: Plašimo se odmazde direktorke

UPRAVNICA NUKLEARNOG INSTITUTA ZAPOSLILA PET POMOĆNIKA

- Andriana Janković

Milica Marčeta Kaninski, direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, osim što je uhlebila pola tazbine, okružila se sa čak pet pomoćnika.

Zahvaljuju­ći uzbunjivač­ima, otkriveno je da je direktorka svom zakonitom suprugu Slavku Kariću namestila platu od 270.000 dinara. Međutim, kada je reč o sukobu interesa, u ovom slučaju potpuno je nebitno da li je u bračnoj ili vanbračnoj zajednici sa Karićem.

Ipak, iako je negirala da nije zvanično udata za Slavka Karića, njen zakoniti suprug hvalio se na društvenim mrežama fotografij­ama sa njihove svadbe. Njih dvoje su se, naime, venčali 15. oktobra ove godine, što je direktorka Instituta izgleda zaboravila.

Pored sukoba interesa, zapošljava­nja i bogatog čašćavanja povišicama tazbine, pripajanja tri dodatna odeljenja Tehničkoj operativi (kojom šefuje njen suprug), Marčeta se okružila sa čak pet pomoćnika. To je, prema rečima ljudi upoznatih u način rada ovog instituta, nešto što se nije dogodilo poslednjih 70 godina - do sada je „Vinča“imala generalnog direktora i jednog, najviše dva pomoćnika.

- Nepotizam direktorke je njen najmanji greh. Ona svojim delovanjem ugrožava dokazane naučnike i nauku u „Vinči“i favorizuje one koji se naukom uopšte ne bave. Zaposleni žive u strahu od omazde moćne direktorke sa političkom pozadinom i njenog tima, dok su nadležni po svemu sudeći korumpiran­i - kaže izvor „Blica“upućen u dešavanja.

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, rekla je da je ovo školski primer sukoba interesa.

- Institut je javno preduzeće. Ako postoji sukob interesa, prva treba da reaguje Vlada koja i postavlja Upravni odbor, a uvek u Upravnom odboru sede predstavni­ci države jer je reč o državnom javnom preduzeću. Drugi organ koji treba da reaguje je Agencija za borbu protiv korupcije - rekla je Vasilić.

 ??  ?? vlada srbije koja Postavlja upravni odbor agencija za borbu Protiv korupcije direktorka zaposlila tazbinu i supruga
vlada srbije koja Postavlja upravni odbor agencija za borbu Protiv korupcije direktorka zaposlila tazbinu i supruga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia