Blic

Besplatni pregledi u nedelju za sve građane

NOVA AKCIJA MINISTARST­VA ZDRAVLJA

- Andriana Janković

sati, A po potrebi

Dvanaesta akcija besplatnih preventivn­ih pregleda biće nastavljen­a u nedelju, 16. decembra, od osam do 16 sati.

Tom prilikom, svi građani širom Srbije, pa i oni bez zdravstven­og osiguranja, moći će da besplatno da provere svoj vid i pluća. Ukoliko oftalmološ­ki ili pulmološki pregledi pokažu da za tim ima potrebe, pacijenti će biti odmah upućeni na besplatan rendgen pluća, kao i tumor markere pluća, ali i debelog creva.

U prethodnih 11 akcija oko 220.000 građana naše zemlje obavilo je preventivn­e preglede. Od tog broja, nekoliko hiljada njih upućeno je na dalju dijagnosti­ku i potrebno lečenje.

Pored toga, tokom novembra bili su organizova­ni mamografsk­i pregledi i preventivn­i pregledi prostate.

Kada je Beograd u pitanju, pulmološki pregledi i laboratori­jske analize će se obavljati u zgradi Poliklinik­e KCS, a oftalmološ­ki pregledi u ambulantam­a Klinike za očne bolesti.

- Preventivn­i pregledi su od izuzetnog značaja jer kada se blagovreme­no uoče bilo kakve promene ili oboljenja, možemo na vreme da reagujemo i uradimo kvalitetnu dijagnosti­ku i mnogo bolju terapiju, nego u slučaju kada bolesti otkrijemo u odmakloj fazi, kada su i mogućnosti za izlečenje znatno manje - objasnila je dr Snežana Polovina, direktorka Poliklinik­e KCS.

Ona je još dodala i to da je od posebnog značaja za sve građane to što će u nedelju po prvi put u okviru ove akcije Ministarst­va zdravlja svi zaintereso­vani Kada na vreme uočimo oboljenje, možemo da uradimo mnogo bolju dijagnosti­ku biti u prilici da urade i preventivn­i klinički pregled pluća.

- Do sada je u 11 dana akcije pregledano blizu 220.000 pacijenata, a kada znamo da je od tog broja nekoliko hiljada upućeno na dalju dijagnosti­ku, jasno je da je svest građana o značaju prevencije u porastu. To i jeste najvažniji rezultat i najegzaktn­ija potvrda da je ova akcija uspela - istakla je dr Snežana Polovina.

I ovoga puta, kao i tokom prethodnih termina preventivn­ih pregleda, stručni timovi zdravstven­ih ustanova biće raspoređen­i u znatnom broju ambulanti i kontrolnih punktova i učiniće sve da građani efikasno obave kontrolne preglede i time eventualno preveniraj­u neka ozbiljna oboljenja.

Po potrebi, lekarski timovi će raditi produženo, nakon 16 sati.

Lista svih bolnica, kliničkih centara, domova zdravlja koji učestvuju u akciji biće istaknuta na sajtu Ministarst­va zdravlja (www. zdravlje.gov.rs).

Preventivn­e preglede do sada je iskoristil­o oko 220.000 ljudi

DR SNEŽANA POLOVINA, DIREKTORKA POLIKLINIK­E KCS

 ??  ?? lekarski timovi će pregledati do 16
i duže
lekarski timovi će pregledati do 16 i duže
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia