Blic

Softver stigao posle godinu dana

- P. V.

Kamere za snimanje saobraćajn­ih prekršaja, koje su budžet Valjeva koštale 70.000 evra, ali koje već godinu dana ničemu ne služe jer ne rade, biće u funkciji tek od januara sledeće godine, a to će budžet koštati dodatnih 3,6 miliona dinara.

Naime, gradska vlast konačno je raspisala tender za kupovinu odgovaraju­ćeg servera, softvera i druge opreme, bez koje su već ranije instaliran­e kamere na tri saobraćajn­ice praktično godinu dana bile “mrtve”.

Reč je o kamerama koji su postavljen­e još krajem 2017. u Bulevaru Vladike Nikolaja, na izlazu iz Valjeva u pravcu Beograda, na putu ka Bajinoj Bašti i na obilaznici za Užice, kod „Jugopetrol­ove“benzinske pumpe. Bile su plaćene 70.000 evra, ali nikakvu funkciju nisu imale jer Savet za bezbednost Valjeva nije tada predvideo kupovinu odgovaraju­ćeg servera i softvera za rad. Objašnjenj­e za izostanak nabavke bilo je upozorenje budžetskog inspektora da prema Zakonu o budžetu lokalna samouprava ne može da finansira nabavku softvera koji će koristiti Policijska uprava.

- S obzirom na to da su mnogi gradovi u Srbiji finansiral­i iste ili slične javne nabavke jer po Zakonu o bezbednost­i saobraćaja moguće je da Grad kupi softver koji će koristiti policija, Savez za bezbednost Valjeva je odlučio da Grad ipak kupi neophodnu opremu kako bi kamere nabavljene još prošle godine bile u funkciji - objašnjenj­e je gradskih vlasti. Kamere rade na raskrsnici Karađorđev­e i Sinđelićev­e, kod parka, na putu za Šabac i u ulaznoj traci u Bul. vladike Nikolaja

 ??  ?? Kamere u centru Valjeva bez funkcije godinu dana
Kamere u centru Valjeva bez funkcije godinu dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia