Blic

„Preživeo sam samo zahvaljuju­ći supruzi“

ISPOVEST NOVINARA MILANA JOVANOVIĆA IZ GROCKE

- B. Bogosav

“Sve što sam ikada pisao bilo je potkreplje­no dokazima. Zbog mog pisanja pokušali su da me ubiju. Uništili su sve što sam godinama gradio. Jedan novinar završio je kao beskućnik”

Ovako za “Blic” priča novinar Milan Jovanović, kojem je pre tri dana u podmetnuto­m požaru do temelja izgorela kuća u Grockoj u kojoj je živeo. U trenutku napada on je bio kod kuće sa suprugom. Kako kaže, da nije bilo nje koja ga je probudila, pitanje je da li bi preživeo.

- Preživeo sam samo zahvaljuju­ći njoj. To veče spavali smo odvojeno, a kada se desio napad ništa nisam čuo, pošto sam popio lekove zbog srca i astme. To me je malo ošamutilo. Moja supruga je čula lupanje stakla kada su napadači razboili prozor da bi ubacili Molotovlje­ve koktele. Dotrčala je do mene, probudila me i izvukla napolje. U poslednjem trenutku - kaže Jovanović za “Blic”.

Ovaj novinar ima tri bajpasa i bronhijaln­u astmu, te zbog nje koristi aparat za kiseonik. Ovaj aparat izgoreo je kao i sve ostalo što je Jovanović čitavog života sticao.

Kako kaže, nakon što je u pidžami istrčao iz kuće, požar je zahvatio sve što je imao.

- Ostao sam bez i gde ičega. Zidovi su spaljeni, kašika mi jedna nije ostala. Sve što sam gradio nestalo je. Ja sam sada beskućnik. Sada sam u komšiluku, ali ne znam hoću li kasnije biti na ulici - kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, napadači su snimljeni kamerama.

- Sa komšijine kuće snimljen je trenutak napada. Vide se dva lica. Vidi se da prvo pale garažu, a onda pucaju ispred nje - priča Jovanović i ukazuje na to da je obavestio sve nadležne institucij­e, na čelu sa premijerko­m Anom Brnabić o krađama i proneveram­a koje je istraživao na teritoriji Grocke.

- Protiv predsednik­a opštine Dragoljuba Simonovića sam ranije podneo dve krivične prijave - za krađu i proneveru opštinskog novca za gasifikaci­ju na teritoriji Grocke. Pisao sam i o nelegalnoj gradnji, o krađama novih železnički­h pragova u periodu kada je Simonović bio direktor Železnice - priča naš sagovornik.

Policija i dalje traga za vinovnicim­a ovog brutalnog napada na novinara.

 ??  ?? jovanović sumnja na lokalne moćnike
jovanović sumnja na lokalne moćnike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia