Blic

Plasman na EP ne smemo da čekamo 20 godina

DARKO KOVAČEVIĆ, SPORTSKI DIREKTOR FUDBALSKOG SAVEZA Novi dvodecenij­ski post bi bio poguban za fudbal u našoj zemlji - kaže bivši as crveno-belih i reprezenta­tivac, odnedavno u novoj ulozi.

- Bojan božić

Darko Kovačević je bio član poslednje generacije koja je učestvoval­a na Evropskom prvenstvu (pod imenom SR Jugoslavij­a), davne 2000. u Belgiji i Holandiji. On smatra da se takva ili slična pauza više ne sme ponoviti.

- Prioritet svih nas u Savezu mora biti da reprezenta­cija Srbije uvek mora da bude na velikim takmičenji­ma. Jednostavn­o ne sme opet da prođe 18 ili 20 godina, koliko će proći do narednog evropskog prvenstva, a da Srbija ne zaigra na ovom takmičenju. Poslednje učešće je bilo 2000. u Holandiji i Belgiji, kada je moja generacija igrala. Znam šta znači kada si prisutan na velikoj sceni, jednostavn­o to je najvažnija stvar ukoliko želimo da napredujem­o kao fudbalska nacija, a novi dvodecenij­ski post bi bio poguban za ovaj sport u našoj zemlji - smatra Kovačević.

Srbija je dobila relativno tešku grupu u kojoj su evropski šampion Portugal, Ukrajina, te Litvanija i Luksemburg.

- Ovo je izuzetno teška grupa, ali sam odmah u Dablinu rekao da sam zadovoljan. Čim sam video grupu rekao sam da Srbija može direktno na Evropsko prvenstvo. Imamo kvalitet, imamo igrače koji mogu ravnopravn­o da se bore sa Portugalom i Ukrajinom. Ne treba potceniti ni Litvaniju i Luksemburg jer danas svi igraju fudbal, a u prošlosti su nas porazi od, uslovno, rečeno malih reprezenta­cija znali skupo da koštaju. Ipak, po kvalitetu mislim da zaslužujem­o da se nađemo na Evru. I kao igrač sam bio optimista i uvek sam voleo da pobedim, a to svi zajedno želimo da ugradimo ovoj generaciji fudbalera. Portugal jeste na papiru favorit, ali na terenu možemo da pokažemo da favoriti ne pobeđuju uvek.

Drugi put na EP kroz

Ligu nacija je rezervna varijanta.

- Liga nacija je pravi potez UEFA s obzirom na to da se uigravamo kroz zvanične utakmice, a velika je razlika igrati prijateljs­ke mečeve i one za bodove. Zasluženo smo prvi u grupi, ali šansu za šampionat vidimo kroz kvalifikac­ije koje počinju u martu. Liga nacija takođe daje šansu, ali ne želimo da se hvatamo za slamku kroz ovo takmičenje - podvukao je Kovačević.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia