Blic

Nesavladiv! Borjan je najbolji golman u Evropi

PREMA “INSTATU”, KUĆI SPECIJALIZ­OVANOJ ZA FUDBALSKU ANALIZU

- V. Ivanović

U proseku je beležio tri superodbra­ne, to jest po meču je zaustavlja­o tri stopostotn­e šanse rivala. Protivnici su u šest utakmica 63 puta gađali u okvir njegovog gola.

U proseku je beležio tri superodbra­ne, to jest po meču je zaustavlja­o tri stopostotn­e šanse rivala. Protivnici su u šest utakmica 63 puta gađali u okvir njegovog gola.

Čuvar mreže Crvene zvezde Milan Borjan, sudeći po rezultatim­a pedantnih ljudi iz “Instata”, najbolji je golman Evrope! Crveno-beli su završili takmičenje u Ligi šampiona ostavivši vrlo dobar utisak u sezoni u kojoj su se vratili na elitnu pozornicu, a posebno impresivne su brojke koje je ostvario Milan Borjan. Golman šampiona Srbije prema statistici “Instata”, kuće specijaliz­ovane za fudbalsku analizu, u proseku je beležio tri superodbra­ne, to jest po meču je zaustavlja­o tri stopostotn­e šanse rivala. Učinak Zvezdinog čuvara mreže dodatno dobija na značaju kad se uzme u obzir kvalitet kojim rivali raspolažu u ofanzivi, kao i da su protivnici u šest utakmica 63 puta gađali u okvir gola.

Borjanu po broju odbrana, ali i superodbra­na, gledaju u leđa svi golmani Starog kontinenta, a prvi iza kanadskog reprezenta­tivca su Zut iz PSV-A, Handanović iz Intera i Vlahodimos iz Benfike.

- Moram da istaknem da sam ponosan na ove momke, na upravu, na navijače i na ceo klub za ovo što smo ove sezone uradili. Krivo mi je samo, eto, što nismo uspeli da se dokopamo Lige Evrope. Bože zdravlja da se vratimo sledeće sezone i da odemo korak dalje - istakao je Borjan.

Sve je ovo dodatni pokazatelj da je Borjan zapravo najbolji pojedinac crveno-belih u ovoj sezoni, posebno je bio impresivan

u evropskim utakmicama i grupnoj fazi Lige šampiona, gde je često kada je gubila spasavao Zvezdu težeg poraza. Fenomenaln­e brojke posebno dobijaju na značaju kad se u obzir uzme da je mreža crveno-belih u dva od šest duela ostala mirna, odnosno da je Borjan u Beogradu sačuvao mrežu u susretima sa Napolijem i Liverpulom, čime je u velikoj meri doprineo osvajanju četiri boda i ostvarenju istorijsko­g učinka.

Sjajne igre u grupnoj fazi samo su se nadovezale na impresivan učinak tokom kvalifikac­ija u kojima je Borjan na pet od osam mečeva ostao nesavladan, pa se sa pravom može reći da je ova polusezona crvenobeli­h protekla u njegovom znaku.

Kvalitet pouzdanog čuvara mreže prepoznali su i navijači Crvene zvezde, koji su za najboljeg pojedinca tima u 2018. godini odabrali upravo Borjana, koji je i od Zajednice klubova Superlige izabran kao golman idealnog tima domaćeg šampionata u jesenjoj sezoni.

 ??  ?? golman milan borjan bio je centralna figura ekipe crvene zvezde u jesenjoj sezoni
golman milan borjan bio je centralna figura ekipe crvene zvezde u jesenjoj sezoni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia