Blic

Stoltenber­g: Žalimo zbog odluke Prištine

-

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber­g rekao je da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transforma­ciji Kosovskih bezbednosn­ih snaga uprkos zabrinutos­ti Alijanse.

- I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosn­ih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme poručio je Stoltenber­g.

Kako kaže, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosn­ih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

„Sa promenom mandata, Severnoatl­antski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS“, navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoltenber­g navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednost­i i sigurnosti na Kosovu i stabilnost­i na Zapadnom Balkanu.

Odmah nakon glasanja u kosovskoj skupštini oglasio se i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je rekao da je „pozicija Evropske unije veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske, da EU deli stav NATO, a to je da proces transforma­cije bezbednosn­ih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan, u skladu sa ustavom“.

- Pozivamo Kosovo da poštuje sve sporazume koji su postignuti 2013. sa EU i Beogradom. Naša pozicija je jasna i tu poziciju ne menjamo - istakao je Fabrici.

Kako je kazao, EU ostaje da glavni „sponzor“dijaloga između Beograda i Prištine, napominjuć­i da je ova faza izazovna.

- Vidim da su lideri na obe strane posvećeni dijalogu, potvrđujuć­i da ne postoji alternativ­a tome. To je poruka koju smo mi čuli od njih i to je poruka koju smo čuli i na Savetu ministara EU, kada su ministri spoljnih poslova država članica EU potvrdili značaj dijaloga i ponovili poverenje Federiki Mogerini da bude ključni medijator kazao je on.

 ??  ?? kfor ostaje posvećen bezbednost­i na kosovu: stoltenber­g
kfor ostaje posvećen bezbednost­i na kosovu: stoltenber­g

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia