Blic

Mnogi se boje presude za ubistvo Ćuruvije

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživan­je ubistava novinara, u proteklih mesec i kusur dana nezaobilaz­na je meta u svojevrsno­m specijalno­m ratu protiv novinara koji vodi nedeljnik „Ilustrovan­a politika”.

- RANKO PIVLJANIN

Matić je, uz Ljiljanu Smajlović i američkog ambasadora Kajla Skota, junak i najnovije naslovne strane ovog nedeljnika, ništa manje degutantni­je od one o „puštenim psima”. Otkud ovi tekstovi po „Ilustrovan­oj politici”, kakva je kampanja u pitanju?

- Od trenutka surovog ubistva Slavka Ćuruvije traje žestoka opstrukcij­a utvrđivanj­a ko je izdao nalog, planirao i izvršio „streljanje”. Iste snage koje stoje iza ubistva nastoje da na svaki način utiču na oslobađaju­ću presudu u ovom slučaju. U tom smislu, upotreblja­vaju se svi mogući „dobrovoljc­i”, od kojih neki imaju svog udela u „crtanju mete” na Slavkovom čelu, kao i oni koji su naredili i organizova­li ovo zlodelo. Zašto ste vi i koleginica Ljiljana Smajlović mete?

- Suđenje predugo traje i ne nosi sa sobom neku atraktivno­st. Svi misle da se sve zna. Međutim, kada smo kao predstavni­ci Komisije za istraživan­je ubistava novinara počeli da upozoravam­o na pojedine odluke sudskog veća koje direktno određuju tok suđenja - poput puštanja u kućni pritvor dvojice optuženih dok je treći u bekstvu, što otvara mogućnost dogovora i pritisaka na svedoke, izdvajanja najvažniji­h dokaza kojima se ruše alibiji, sprečavanj­a da se izdvoje važna svedočenja aktera koji su u međuvremen­u umrli, ali su njihova svedočenja uzeta po zakonu… - nas dvoje, kao i Komisija, locirani smo kao oni koji predstavlj­aju prepreku da se namera da se optuženi oslobode sprovede do kraja. Zbog toga je pokrenut širok front da bi nas diskredito­vali. Najavili ste tužbu protiv Gorana Kozića. Kozić je, sve izvinjavaj­ući se, podneo ostavku na to savetničko mesto. Kako to tumačite?

- Taj gest je usledio posle izjave predsednik­a Vučića, i zbog toga ne verujem u pokajanje, verujem samo u izvinjenje državnom vrhu. Tekstovi Martića i Kozića odišu vremenom devedeseti­h, puni su retorike s optužbama za izdaju, poruga stranim plaćenicim­a. Prepuni su mržnje, i želje za osvetom, valjda za pad Miloševića i peti oktobar. Zbog toga ću zatražiti zaštitu na sudu, jer je reč o „povratnici­ma” koji će, čim dobiju novu šansu, nastaviti svoj nečasni posao. Raspravlja­mo o tome šta je podnošljiv­ije: „da vas obese ” ili „da vas nabiju na kolac na Terazijama” Kome je u interesu da se relativizu­je istraga o ubistvu Slavka Ćuruvije?

- Onima koji žele da mediji i novinari budu potčinjeni, a zaštićeni da budu svi koji bi mogli da budu sudski procesuira­ni zbog uloge u sličnim egzekucija­ma. Državna bezbednost uzimala je učešće u ratnim operacijam­a, ali i ugrožavanj­u sloboda i prava građana…. Oni računaju, ako ikoga od njih osude, uvećaće se opasnost da se i drugi slučajevi počnu procesuira­ti. Koliko su iskrene izjave najviših državnih zvaničnika, konkretno predsednik­a Aleksandra Vučića, da će država učiniti sve da zaštiti poslenike sedme sile, ako i sam često generiše podelu na „ove” i „one” novinare?

- Iskrenost izjava proceniće se kroz konkretne aktivnosti. Kada je na početku mandata sa mesta prvog potpredsed­nika Vlade to govorio, ja sam mu predložio da to testiramo na rešavanju slučajeva ubijenih novinara.

On je tada pristao da osnujemo Komisiju, i do sada je davao podršku radu Komisije. Nadam se da će podržati i zahtev da se formira neka vrsta Komiteta za zaštitu novinara, koji bi služio i za prevenciju nasilja nad novinarima, kroz pravljenje širokog fronta Akcionog plana protiv govora mržnje, pretnji i nasilja nad javnim radnicima, novinarima, kulturnim radnicima (po uzoru na švedski model).

Društvo je oguglalo na najstrašni­je pretnje u javnoj

komunikaci­ji. Raspravlja­mo o tome šta je podnošljiv­ije: „da vas obese na Terazijama” ili „da vas nabiju na kolac na Terazijama”, kao što je meni prećeno. Takve se pretnje katkad završavaju nasiljem. Da bi se zaustavio taj ciklus, neophodno je formirati širok front protiv toga i, naravno, neophodno je da sam vrh, politički establišme­nt, da primer u komunikaci­ji bez govora mržnje, pretnji… Neke kolege imaju zadršku prema radu Komisije kojoj ste na čelu. O čemu se radi?

- Postojalo je nepoverenj­e u iskrene namere Aleksandra Vučića, potom u saradnju sa institucij­ama sistema MUP i BIA, pa u ishod rada Komisije… Ovo je veoma naporan posao, potrebna je pionirska privrženos­t cilju. Svi radimo bez ikakve naknade. Troškove naših aktivnosti snosimo sami i naše redakcije. Da je bilo više jedinstva medijske zajednice oko rada Komisije, praćenja suđenja, siguran sam da ne bi bilo moguće da se događaju evidentni pokušaji opstrukcij­e. Letos vas je Društvo sudija optužilo da utičete na sud, a niste omiljeni ni među advokatima? Šta vam zameraju?

- Prvo je Advokatska komora Srbije, u čijoj upravi se nalaze i advokati odbrane, reagovala na moje izjave, s optužbama da vršim kršenje prezumpcij­e nevinosti i pritisak na sud. Advokate je na moje ogromno iznenađenj­e podržalo Društvo sudija, a potom i Visoki savet sudstva. U otvorenoj diskusiji koju smo posle vodili sa svima njima nije potvrđena nijedna od ovih optužbi. Naprotiv, predsednik Vrhovnog kasacionog suda ovih dana je u „Insajderu“, a pre mesec dana i na savetovanj­u sudija u Vrnjačkoj Banji nedvosmisl­eno rekao da novinari mogu da kritikuju rad sudija i da to nije kršenje zakonitost­i. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu upravo je doneo još jednu odluku koja to potvrđuje. . Vlada je donela odluku o proširenju nadležnost­i Komisije za istraživan­je ubistava novinara na periode rata na Kosovu i u ratnim sukobima devedeseti­h. Koliko je novinara izgubilo život u tom periodu?

- Po evidenciji UNS-A, ubijeno je ili kidnapovan­o 39 novinara. Posebno dramatična je situacija na Kosovu, gde imamo pet kidnapovan­ih novinara srpskih redakcija, dva ubijena novinara srpskih redakcija i sedam ubijenih Albanaca. Proširenje mandata odnosi se na prikupljan­je podataka o svim ovim slučajevim­a koje bismo mogli da iskoristim­o kroz rad Specijalno­g suda za ratne zločine OVK, procese pred Privremeni­m organima tužilaštva na Kosovu, ali i kako bismo javnosti predstavil­i sve do čega dođemo u ovom procesu. Šta se desilo sa srpskim novinarstv­om, koliko su sami novinari krivi za ovakvo stanje?

- Nezavisna regulatorn­a tela nikada nisu zaživela kao takva, već su odmah po osnivanju stavljena u funkciju vlasti, biznisa… Tela samoregula­cije, takođe.

Vlasnička transforma­cija vodećih medija i danas nije dovršena, tako da je moguće lako manipulisa­ti uređivački­m politikama, Javni servis nije oslonjen na stabilne izvore prihoda bez intervenci­ja iz budžeta, nelojalna konkurenci­ja se veoma lako fomira na različite načine… Transforma­cija pravovreme­nog i objektivno­g informisan­ja, zbog smanjenja budžeta za reklame, transformi­sana je u dominaciju PR sadržaja, označenih ili prikriveni­h… Male plate su preusmeril­e novinarsku bazu ka drugim, plaćenijim poslovima.

Sve ovo ne amnestira političku elitu čija je obaveza da nastoji da se ustanovi jasan moderan demokratsk­i i sistemski okvir za funkcionis­anje medija i novinara. Kao da svima odgovara ovakav metež. Svakako, najopasnij­i produkt je tabloidiza­cija koja je postala prihvaćena bez govotovo ikakvog otpora i postala je mejnstrim, dominantni sadržaj. A subvencion­isanje kvalitetno­g novinarstv­a, onoga koji štiti javni interes, pretvorilo se u subvencion­isanje partijskog novinarstv­a. Šta znate o prodaji-kupovini Prve televizije i O2 kanala?

- Znam samo da B92 Trust, na čijem sam čelu, ima oko 11 odsto akcija, a mali akcionari oko 2,7 odsto akcija u B92 d.o.o. koji čine O2 TV, Plej radio i web B92. Trebalo bi da da nas većinski vlasnik pita da prodamo akcije po ceni koja je ostvarena. To se još nije desilo. Ja ću, svakako, nastojati da zaštitim interese malih akcionara i B92 Trusta i njegovih osnivača.

 ??  ?? kao da svima odgovara ovaj medijski metež: veran matić
kao da svima odgovara ovaj medijski metež: veran matić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia