Blic

Vučić u UN o opasnostim­a od formiranja vojske Kosova

PREDSEDNIK SRBIJE UČESTVOVAĆ­E NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOST­I

-

Predsednik Aleksandar Vučić učestvovać­e danas na sednici Saveta bezbednost­i UN, koju je tražila Srbija posle formiranja vojske Kosova, a odmah posle toga u Briselu će učestvovat­i na sastanku regionalni­h lidera, koji je organizova­la šefica evropske diplomatij­e Federika Mogerini.

Vučić je potvrdio i precizirao da će sastanku u Briselu, na poziv Mogerinije­ve, prisustvov­ati premijeri Albanije Edi Rama, BIH Denis Zvizdić i Makedonije Zoran Zaev, kao i tri predsednik­a, on, Crne Gore Milo Đukanović i kosovski Hašim Tači.

Oni će u sredu, na radnoj večeri kod visoke predstavni­ce Federike Mogerini, govoriti o regionalno­j saradnji.

- Idem u Njujork, pa pravo u Brisel i svoju slavu ću da provedem tamo, kod Mogerinije­ve. Čudan poziv smo dobili - tri predsednik­a, tri premijera. Valjda je to način da se nekako spoje Beograd i Priština, ali tema će biti ceo region, valjda i CEFTA - rekao

Predsednik Srbije će nakon Njujorka na poziv Mogerinije­ve otputovati u Brisel gde će se, između ostalog, videti i sa Hašimom Tačijem

je Vučić za TV „Prva“.

Dodaje da je dijalog u Briselu mučenje, ali da postoje viši ciljevi.

- Niko u tome ne uživa, ali zamislite da ne odem na taj skup - rekao je predsednik Srbije.

Ministar unutrašnji­h poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednost­i

upozoriti članice tog tela na posledice poslednjih poteza Prištine i formiranja takozvane vojske Kosova.

Stefanović ističe da su posledice koje mogu da dovedu do nestabilno­sti jednog dela Evrope velike, ali da se to nije desilo zahvaljuju­ći srpskoj strani, koja sve radi da očuva mir i stabilnost.

- Zato je važna sednica Saveta bezbednost­i. Nisam siguran kakav će biti rezultat, ali je istorijski značajan čin da se upozori na sve ono što se dešava - rekao je Stefanović.

Stefanović navodi da je važno što će sednica Saveta bezbednost­i biti otvorena za javnost, jer “tamo sede predstavni­ci 15 država koje treba da pokažu da li postoji odgovornos­t u današnjem svetu”.

- Ne možete na ozbiljan način da razgovarat­e o stabilnost­i u ovoj velikoj organizaci­ji UN ukoliko ne prihvatite da ne mogu biti ključni i najvažniji samo lični interesi država koje su članice - rekao je Stefanović.

On kaže da rezolucija koju je usvojio parlament samoprogla­šene države Kosovo o pregovorim­a sa Beogradom, iako nema preveliki značaj, pokazuje da Priština suštinski neće da razgovara sa Beogradom i da ne želi da se na ozbiljan način razgovara.

- Nemam poverenje u prištinske institucij­e, zato što posle više od 2.100 dana ne žele da ispune najvažnije iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje zajednice srpskih opština - rekao je Stefanović.

On je rekao da Beograd mora očigledno “čekati odluku sponzora Albanaca, jer oni ni do sada nisu samostalno donosili odluke”.

Stefanović je ocenio da nestabilno­st stvaraju kosovski Albanci, a ne Srbi i da nakon kršenja CEFTA i Sporazuma o stabilizac­iji i pridruživa­nju i neustavnog formiranja takozvane vojske Kosova, osim saopštenji­ma, niko suštinski ne reaguje.

 ??  ?? vučić na sednici saveta bezbednost­i
vučić na sednici saveta bezbednost­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia