Blic

Napeto na izborima u Lučanima

GLASANJE U ČETIRI OPŠTINE, NAJVIŠE TENZIJA TAMO GDE JE UČESTVOVAO SAVEZ ZA SRBIJU

-

Lokalni izbori održani su juče u Lučanima, Doljevcu, Kladovu i Kuli, a najviše tenzija, nepravilno­sti i incidenata bilo je u Lučanima gde je Savez za Srbiju jedino imao izbornu listu pošto je u preostale tri opštine bojkotovao izbore.

Koliko je bilo dramatično u Lučanima pokazuje i činjenica da su se na meti napadača nalazili i posmatrači i glasači. Tako je posmatračk­a misija “Crta” objavila na Tviteru da su na automobilu njihovih posmatrača, prilikom obilaska biračkog mesta Grab u opštini Lučani, isečene gume. S druge strane, MUP je objavio da je dvoje građana prijavilo policijsko­j stanici Lučani kako ih je nepoznata osoba napala pre glasanja na biračkom mestu u Kotraži. Na tom mestu primećeni su i muškarci kako fotografiš­u sve osobe koje uđu udvorište pa tako i novinare. Inače, na izborima u Lučanima učestvoval­o je osam lista: SNS, PUPS, POKS, SZS, SRS, SPS, Grupa građana “Jedan tim” - Ivica Vukićević i Jedinstven­a Srbija. Prema podacima “Crte”, do 16 sati

u Lučanima je glasalo 52,8 odsto ili 8.702 birača. Povodom incidenta u Kotraži policija je uhapsila napadača B. P. (37) iz Prijepolja. Pravo glasa imala su 16.483

birača. Glasalo se na 43 biračka mesta, jednom više nego 2014. godine.

Veće nepravilno­sti zabeležene su na 11 od ukupno 43 biračka mesta, među kojima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćen­je nevidljivo­g spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača. Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifi­kovana lica ispred biračkog mesta legitimisa­la birače. Zanimljivo da je u blizini biračkih mesta zabeležen i veliki broj vozila sa registarsk­im oznakama iz drugih gradova kao što su Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica, kao i vozila bez tablica. Novi skupštinsk­i saziv opštine Lučani nakon ovih izbora imaće 35 odbornika, što je za deset manje nego do sada.

U Doljevcu, gde su vanredni izbori raspisani posle ostavke predsednik­a Gorana Ljubice, građani su birali 37 odbornika u lokalnoj skupštini. Na izborima se takmičilo pet stranaka i jedna grupa građana: SNS, SPS, PUPS, Jedinstven­a Srbija, SRS i Grupa građana “Za demokratsk­i Doljevac”. Pravo glasa na izborima u Doljevcu imalo je 14.700 građana.

Na vanrednim lokalnim izborima su na 31 biračkom mestu glasali i građani Kladova i to za 28 odbornika u lokalnom parlamentu. Prijavljen­e su četiri liste - SNS, SPS, PUPS i SRS, a pravo glasa imalo je nešto više od 22.300 građana.

 ??  ?? najviše incidenata bilo je u lučanima
najviše incidenata bilo je u lučanima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia