Blic

„Prijavio bih sina policiji da sam znao da planira masakr“

ISPOVEST RODITELJA ŠERIFA ŠEKATA (29), TERORISTE IZ STRAZBURA:

-

„Da mi je rekao da planira da ubije nekoga, prijavio bih ga policiji i on nikoga ne bi ubio niti bi bio ubijen“, tvrdi otac teroriste iz Strazbura.

Abdelkrim Šekat, otac Šerifa Šekata, koji je pucao na posetioce Božićnog vašara u Strazburu, kaže da je njegov sin bio pristalica ozloglašen­e teroristič­ke organizaci­je Islamske države.

- Govorio je da se Islamska država bori za ispravne ciljeve - rekao je otac u intervjuu za TV „Frans 2“.

On tvrdi da je u prošlosti pokušavao da odvrati sina od džihadista.

- Rekao sam mu: Zaboravi ISIS, ne slušaj šta pričaju. Zar ne vidiš zločine koje prave? - ispričao je, i dodao da mu je sin uzvraćao da „nisu to oni uradili“.

Šekat tvrdi da ništa nije znao o sinovljevi­m planovima i da se posle napada dobrovoljn­o javio policiji i ponudio im da, ako ga pronađu, pokuša da ga urazumi i nagovori ga da se preda.

Šerifova majka Ruadža Ruag u istom intervjuu za francuski kanal rekla je da je šokirana i da joj je jako žao zbog ubistva.

Šerifovi roditelji i dva brata bili su među sedam osoba koje je policija zadržala radi ispitivanj­a. Oni su pušteni, a četvorica preostalih napadačevi­h prijatelja su zadržana u pritvoru.

Šerif Šekat 11. decembra pucao je na slučajno izabrane žrtve na Božićnom sajmu u Strazburu. Iste noći ubio je troje ljudi i povredio 13. Broj žrtava je porastao na četiri dva dana kasnije, kada je jedna od osoba koja je bila u kritičnom stanju podlegla povredama u bolnici.

Šekat je pobegao s mesta napada ukradenim taksijem, nakon čega je trajala dvodnevna potraga za njim. Kada ga je policija opkolila u kvartu Nojdorfu na jugu Strazbura odbio je da se preda i krenuo u obračun sa policajcim­a tokom kojeg je ubijen. Ubrzo nakon njegove smrti novinska agencija džihadista „Amak“objavila je da je bio „vojnik“te grupe.

 ??  ??
 ??  ?? otac tvrdi da nije znao za napad
otac tvrdi da nije znao za napad
 ??  ?? šerif šekat
šerif šekat

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia