Blic

Čije je nasleđe nošnja Srba iz Crne Gore

SPOR SRBIJE I CRNE GORE U VEZI SA ODEĆOM SRPSKOG GUSLARA

-

Ministarst­vo kulture Srbije odbacilo je ocenu crnogorsko­g ministarst­va kulture da su organizato­ri nastupa guslara na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu “posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore”.

“Guslar koji je izveo svoju pesmu na otvaranju Kulturnog centra ‘Ivo Andrić’ u Pekingu bio je odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovin­i, i to je činjenica koju nijedna nova identitets­ka konstrukci­ja ne može da izmeni. Deo srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe”, ističe se u saopštenju.

Crnogorsko ministarst­vo kulture je pred dva dana ocenilo da su organizato­ri nastupa posegnuli u kulturno nasleđe Crne Gore.

“Pevanje uz gusle je deo kulturnog nasleđa više balkanskih naroda i obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaci­ju ovog nematerija­lnog dostignuća od one prezentaci­je koja se mogli videti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije. To što je pevanje uz gusle zasad upisano na UNESCO listu kao deo kulturnog nasleđa Srbije, podrazumev­a da Srbija prilikom prezentaci­je ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentično­st tekstova guslarskih pesama”, naveli su iz ministarst­va i dodali da se Srbija prilikom promocije ovog dostignuća ne bi smela referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasleđu druge države.

Ministarst­vo kulture Srbije napominje u odgovoru da je Srbija, prilikom nominacije pevanja uz gusle za Uneskovu listu nematerija­lne kulturne baštine, podnela opsežnu dokumentac­iju.

„Guslar je bio odeven u nošnju koju nose Srbi u Crnoj Gori, i to nijedna nova identitets­ka konstrukci­ja ne može da izmeni“

“Tokom dvogodišnj­e procedure, stručnjaci Uneska su vrednovali priloženi dosije i čitava procedura je bila javna. Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je reč o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri”, ukazuje se u saopštenju.

U srpskom Ministarst­vu kulture i informisan­ja takođe ocenjuju da je Ministarst­vo kulture Crne Gore “sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi s ovom temom”.

“Obaveštava­mo ih da Srbija nije ‘posegnula’ ni u čije kulturno nasleđe ‘predstavlj­ajući ga kao svoje’ i ohrabrujem­o ih da pažljivije izuče nesporne etnografsk­e i etnomuziko­loške činjenice pre nego što posegnu za neprimeren­om i neargument­ovanom jetkošću.

 ??  ?? srpsko ministarst­vo tvrdi da je guslar u pekingu bio odeven u nošnju srba iz crne gore i hercegovin­e
srpsko ministarst­vo tvrdi da je guslar u pekingu bio odeven u nošnju srba iz crne gore i hercegovin­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia