Blic

Bolnici u Mitrovici nedostaju lekovi

-

Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici jedna je od ustanova najviše pogođena prištinski­m taksama na robu iz centralne Srbije. KBC radi u otežanim uslovima, nedostaju lekovi, hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu, rekao je juče direktor Milan Ivanović.

Situacija nije nimalo laka jer je KBC praktično najznačajn­ija zdravstven­a ustanova u kojoj se leče Srbi, u njemu se radi 75 odsto stacionarn­ih usluga na KIM, rekao je Ivanović. On je naveo da se svakog dana tu leči između 350 i 400 pacijenata, a godišnje se uradi oko 1.800 operacija i više od 600 porođaja.

Ivanović je rekao da je to jedina stacionarn­a ustanova na KIM koja nije sanirana.

“Sve ostale ustanove i bolnice, a ima ih 23 u kojima rade Albanci i gde se leče sanirane su od međunarodn­e zajednice”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, radi se u otežanim uslovima i osim problema sa snabdevanj­em, ne samo sa lekovima, postoji problem dolaska pacijenata sa prostora južne srpske pokrajine.

“U ovom trenutku nedostaju lekovi, ali ne samo oni, već i ostale potrepštin­e kao što su hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu”, naglasio je Ivanović.

Kako je naveo, najosetlji­vije je snabdevanj­e lekovima.

“U nizu prethodnih godina Priština je pokušavala na sve moguće načine da oteža život naših građana, posebno naših pacijenata i da stvori katastrofa­lne uslove za život i za lečenje. To se planski organizova­lo da bi se izazvalo i etničko čišćenje Srba sa ovog prostora, posebno iz severnog dela”, rekao je Ivanović.

Ukoliko se situacija produži dugoročno, Ivanović kaže da postoji humanitarn­a kriza u nestašici pojedinih antibiotik­a, anestetika, citostatik­a.

 ??  ?? TAKSE Stvorile velike probleme U BOLNICI
TAKSE Stvorile velike probleme U BOLNICI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia