Blic

Obnovljen Franjevačk­i samostan u Baču iz 1169.

ZAVRŠENA RESTAURACI­JA IZUZETNOG SPOMENIKA KULTURE

- Z. Čonkaš

U Baču su završeni radovi na rekonstruk­ciji Franjevačk­og samostana, koji su 1169. godine podigli pripadnici viteškog reda Kanonici Sv. groba Jerusalims­kog.

To je jedan od najstariji­h sačuvanih sakralnih objekata na ovim prostorima i ujedno najstarija aktivna crkva u regionu za čiju je rekonstruk­ciju utrošeno preko milion evra. Kako je za „Blic“naglasila vođa tima za restauraci­ju Slavica Vujović, od novembra 2016, kada su radovi počeli, ne samo da je značajno unapređeno stanje kompleksa nego su i stvoreni uslovi da se, osim verskih, u samostanu realizuju i kulturni i obrazovni sadržaji.

- Urađeno je i više od planiranog zbog otkrića izuzetnih arheološki­h ostataka tokom zemljanih radova, ali i zbog udruživanj­a sredstava na republičko­m, pokrajinsk­om i lokalnom nivou, uključujuć­i i vlasnika objekta - franjevačk­u zajednicu i prvobitno obezbeđeno­g granta Evropske unije putem IPA programa objašnjava Vujović.

Kompleks samostana čine crkva Uznesenja Marije iz

12. veka, kojoj je u 14. veku dodat zvonik, a u 18. veku su sa južne strane prislonjen­a tri jednosprat­na trakta, natkrivena jedinstven­im krovom sa karakteris­tičnim kvadratom.

- Složena arhitekton­ska kompozicij­a satkana je od romaničke, gotske, renesansne, islamske (crkva je kroz

16. i 17. vek bila pretvorena u džamiju), barokne i klasicisti­čke arhitektur­e. Estetskoj vrednosti doprinose i ostaci freskoslik­arstva iz različitih perioda, poput onih na južnom kontraforu crkve, koji su pronađeni ispod zida 2011. godine, dok se među brojnim štafelajni­m slikarskim delima posebno izdvaja italokrits­ka ikona Bogorodice Umilenija (Radosne Gospe Bačke), rad majstora Dime iz 1684. godine i Tajna večera iz 1737. godine, rad Paulusa Sensera - priča sagovornic­a „Blica“.

Prema njenim rečima, u samostanu je zanovljena celokupna krovna konstrukci­ja, a na kompleksu je, uključujuć­i i zvonik, obnovljena fasada, s tim da je izboru materijala posvećena posebna pažnja kako bi se ispoštoval­e autentične karakteris­tike.

 ??  ??
 ??  ?? samostan poseduje i vrednu biblioteku
samostan poseduje i vrednu biblioteku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia