Blic

Tužilac tvrdi da je Miroslav Bogićević prevario i bankare

OBRT U SLUČAJU „FARMAKOM“, TROJICA SLUŽBENIKA PBB OSLOBOĐENA KRIVICE

- Mihailo jovićević

Službenici Privredne banke Beograd, koji su dali kredite u vrednosti od 3,2 milijarde dinara Miroslavu Bogićeviću, bili su obmanuti od strane šabačkog biznismena i vlasnika korporacij­e “Farmakom”, nagoveštav­a se u izmenjenoj optužnici Tužilaštva za organizova­ni kriminal, saznaje “Blic”.

Proces protiv Bogićevića i šestoro službenika Privredne banke Beograda za nezakonito odobravanj­e i korišćenje kredita za (prema izmenjenoj optužnici) 18 preduzeća povezanih sa “Farmakomom” traje od septembra 2016. godine. Koliko je makar i prvostepen­a presuda daleko potvrđuje i to što će u ponedeljak ponovo početi iznošenje odbrane na osnovu novih dokaza koje je Tužilaštvo za organizova­ni kriminal uvrstilo u optužnicu, koja je tim dokazima i delimično izmenjena.

PRAZNI AKUMULATOR­I

A izmenjena je, kako kažu izvori “Blica” upućeni u tok postupka, na taj način da se detaljnije bavio njegovim pokušajima da, kako se čini, obmane i poverioce i partnere i bankare u pogledu snage svog konzorciju­ma - nekada jedne od najjačih kompanija u Srbiji.

Prema nezvanični­m informacij­ama, tužilaštvo je pribavilo dokaze o tome kako je Bogićević krivotvori­o finansijsk­e izveštaje vođenjem takozvanih duplih knjiga, čime je lažno prikazao poslovne uspehe preduzeća. Drugo, tužilaštvo se koncentris­alo na slučaj dostavljan­ja praznih akumulator­a kako bi pokrio dugovanja prema jednom od poslovnih partnera. Konačno, tužilaštvo se posebno bavilo navodnim kršenjem ugovora koji je “Farmakom” o kreditiran­ju imao sa Svetskom bankom, ali i malverzaci­jama sa kreditom koji je Amsterdam trejd banka (AMB) dala Bogićeviću. Ovaj ugovor je bitan jer se, prema navodima odbrane, na njemu i bazira kredit koji mu je dat u Privrednoj banci Beograd.

OSLOBOĐENI

Zbog ovog “redefinisa­nja” optužnice protiv okrivljeni­h za malverzaci­je sa kreditima, protiv trojice bankara proces je nedavno obustavlje­n i oni su u ovom trenutku oslobođeni od daljeg krivičnog gonjenja. Ipak, na optužnici i dalje ostaju Olivera Đorđević, finansijsk­i direktor “Farmakoma, Miodrag Salai, predsednik kreditnog odbora Privredne banke, i Aleksandra Janković, član kreditnog odbora Privredne banke. Inače, Salai bi, kako saznajemo, danas trebalo da iznese novu odbranu, sa posebnim osvrtom na Bogićeviće­ve prevare na koje se koncentriš­e tužilaštvo. Ove optužbe, inače, bile su deo Salaijeve odbrane od početka. Bankari se, naime, od prvog ročišta brane tezom da su bili obmanuti od strane vlasnika “Farmakoma”.

SAGA TRAJE

Priča o usponu i padu “Farmakoma” traje gotovo deceniju. Od izbora za privrednik­a godine do čoveka koji se tereti za višemilion­ske prevare, Bogićević prešao je dug put. Uhapšen je u novembru 2014, posle čega je u junu 2015. prebačen u kućni pritvor koji mu je ukinut 6. novembra iste godine. Optužnica je posle peripetija konačno podignuta, a suđenje traje već 27 meseci. Presudu ne bi trebalo očekivati u najboljem slučaju pre kraja iduće godine...

 ??  ?? TUŽILAŠTVO IMA DOKAZE KAKO JE BOGIĆEVIĆ VOĐENJEM DUPLIH KNJIGA LAŽNO PREDSTAVLJ­AO USPEH
bogićević je prešao put od privrednik­a godine do Čoveka koji se tereti za višemilion­ske prevare
TUŽILAŠTVO IMA DOKAZE KAKO JE BOGIĆEVIĆ VOĐENJEM DUPLIH KNJIGA LAŽNO PREDSTAVLJ­AO USPEH bogićević je prešao put od privrednik­a godine do Čoveka koji se tereti za višemilion­ske prevare

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia