Blic

M ljude krvavih kali su ima mrtvih

MAKEDONSKI AUTOBUS SLETEO SA KOLOVOZA - POGINULE TRI OSOBE

-

Ovako je prve minute nakon nesreće objasnio mladić iz Bitolja koji je bio u autobusu smrti. Na svu sreću, on je zadobio samo povredu ruke.

- Lekari su nam odmah pružili pomoć. Ubrzo su stigli i vatrogasci, mislim da su iz Leskovca, i svi zajedno su nas izvukli iz autobusa - dodaje povređeni putnik iz Makedonije.

U teškoj saobraćajn­oj nesreći koja se desila juče oko 1.40 časova na ulazu u Leskovac, kada se prevrnuo makedonski autobus koji je saobraćao iz pravca Skoplja ka Beogradu, poginule su tri osobe dok je 32 povređeno. U autobusu koji je saobraćao na relaciji Bitolj – Beč bilo je putnika iz Bitolja i drugih mesta u Makedoniji. Na licu mesta zatečen je stravičan prizor autobusa prevrnutog u snežnoj mećavi. Autobus je probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se. O razlozima ovako teške tragedije se samo nagađa. Dok jedni putnici iz autobusa tvrde da je vozač brzo vozio, drugi kažu da je vozač naglo prikočio da ne bi udario u vozilo ispred.

Niškoj Hitnoj pomoći upućen je poziv da pošalje dve ekipe ali su po pristizanj­u vesti sa terena poslate još tri medicinske ekipe da pomognu u zbrinjavan­ju povređenih. Niški lekari zatekli su strašan prizor po pristizanj­u na mesto nesreće.

- Autobus je bio okrenut na bok, troje putnika je zatečeno bez znakova života. Ekipe Hitne pomoći iz Leskovca koje su prve stigle na lice mesta ukazivale su pomoć povređenim­a i obavile trijažu. Bilo je putnika koji su bili zarobljeni u autobusu. Njih su oslobodili pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-A. Najteže povređene smo transporto­vali u KC Niš. Jedan od pacijenata koji je prvi zbrinut imao je simptome preloma lobanje - kaže jedan od lekara Hitne pomoći iz Niša koji je učestvovao zbrinjavan­ju.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Niša Slavoljub Živadinovi­ć našao se na licu mesta sa medicinski­m timovima niške Hitne pomoći.

U KC Niš zbrinuto je četvoro putnika zbog preloma kostiju, te zbog povreda kičme i grudnog koša.

Četvoro makedonski­h državljana koji su povređeni u udesu autobusa kod Brestovca prihvatile su dežurne ekipe Urgentnog centra oko 3.30 Jedan deo putnika iz autobusa tvrdi da je vozač vozio prebrzo dok drugi tvrde da je naglo zakočio da bi izbegao vozilo koje je bilo ispred

časova sa znacima izrazite hipotermij­e, pored ostalih povreda. Nakon pregleda i urađene dijagnosti­ke, utvrđeno je da troje povređenih ima teške telesne povrede.

- S. T. ima prelom preponskih kostiju, a pacijentki­nja I. J. ima težu povredu kičme sa težom povredom leve strane grudnog koša. R. D. ima tešku povredu grudnog koša, dok je putnik T. T. pretrpeo nagnječenj­a tela. Primarna obrada završena je oko pet časova. Urađena je dijagnosti­ka i zbrinuti su u reanimacij­i Urgentnog centra, a nakon toga raspoređen­i i upućeni u

kliniku za anesteziju KC Niš - kažu u Kliničkom centru u Nišu.

Prema rečima nadležnih u KC Niš, trenutno stanje povređenih nije bilo životno ugrožavaju­će, ali su lekari uzdržani od prognoza zbog težine njihovih povreda. Stanje povređenih se prati neprekidno.

U toku je policijski uviđaj i utvrđivanj­e uzroka nesreće autobusa. Da li je vozač zadremao ili je autobus sleteo iz drugih razloga, biće utvrđeno nakon uviđaja i prvih nalaza istrage.

 ??  ?? autobus probio bankinu i prevrnuo se na bok
autobus probio bankinu i prevrnuo se na bok

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia