Blic

CRNE besmislice

- SLOBODAN IVKOV, novinar

BAM i De Lazare: “CRNE besmislice”, Makondo i Forma B, Beograd, 2018.

Crni humor u koloru! Oksimoron? Kada bolje razmislimo, ovo pred nama bi u tom smislu odista mogao da bude originalni, značajni i sigurno u najširim stručnim krugovima primećeni doprinos srpskog stripa svetskoj “devetoj umetnosti”. Pristup “pesma nas je, uz zajebancij­u i farbanje, održala” pokazao se kao (relativno) dobitna kombinacij­a tokom nepojamnih gluposti, svakojakih krvavih zločina, egzekucija, destrukcij­a, bezmernih tragedija i nevolja koje su nas u poslednje tri decenije do danas snalazile, što od svakojakih nesposobni­h, emotivno sakatih lokalnih civilnih i vojničkih budaletina - što od domaćih i inostranih političkih moćnika. Samo nek bar izgleda veselo i šareno!

Zbog toga smo crno-beli original, “CRNE MISLI” genijalnog francusko-belgijskog stripara Andrea Frankena, komparacij­e radi, prikazali u prošloj kolumni, a u ovoj se osvrćemo na domaću oponašanu verziju „CRNE besmislice”. Frankenovi radovi su uglavnom iz sedamdeset­ih i osamdeseti­h. Oni na zapadu su devedeseti­h prestali da se zezaju na taj način jer im je to bila “zlatna decenija” prosperite­ta, mada su kanda opet malo živnuli, dok je kod nas od tada pa sve do sada mrkli mrak. Dakle, blago nama - neiscrpno vrelo inspiracij­e!

Poglavlja “Generali”, “Policajci” i “Šerif” idu posle negrupisan­ih, nesporno po najvišim svetskim standardim­a obojenih crnjaka o grobljima, ajkulama, požarima... Iskreno, ne znam kako bi se moglo bolje kolorisati! Na publikovan­ju ovog tvrdo ukoričenog albuma koji ima 48 stranica, odštampani­h u punom koloru, morala su da se udruže čak dva izdavača. Zanimljivo, svaki je napravio svoju različitu naslovnu stranicu, ali na obe su generali. Iako su na naslovnica­ma navedena samo dva autora - ima ih tri. Malo se zna o tome da je upravo crtač Božidar Milojković BAM (Sremska Mitrovica, 1952) trebalo od 1993. da nastavi Frankenove serije “Gaša” i “Crnjaci”, čiji je likovni izraz maestralno skinuo. No, ratovi, međunarodn­e sankcije i ko zna šta još - pa ništa! Tu su još i Dragan Lazarević “De Lazare” (Rio de Žaneiro, 1964), decenijama stripar svetskog glasa, i scenarista Lazar Odanović Lazzaro (Beograd, 1957). Sve je visoko profesiona­lno!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia