Blic

Da li je budućnost u Kini?

“Zvezde Gaomeigua” Marka Grbe Singha, najbolji eksperimen­talni film 65. Martovskog fetstivala, bavi se kineskim mitovima. Kratko dokumentar­no ostvarenje Milene Grujić „Sve što raste” priča o kineskoj gimnastiča­rki koju spremaju za olimpijsko zlato.

- M. kovačević, m. božović

Grba kaže za “Blic” da je u Kinu dospeo preko razmene “Looking China” u okviru doktorskih studija na FDU. To je projekat kineskog ministarst­va kulture koje dovodi naše reditelje da snimaju. Iz Srbije su te 2017. odabrana četiri autora.

- Bio sam potpuno sam sa dva kineska producenta vodiča i sa njima sam prolazio kroz sve faze, od super saradnje preko svađa do toga da nismo znali kako da objasnimo jedni drugima šta hoćemo – otkriva Marko.

Pošto je samo mesec dana pred put saznao gde tačno ide, on je guglao provinciju (Junan) i grad (Liđang) u kojem je spavao da bi dobio ideju za temu.

- Saznao sam da u gradu postoji opservator­ija, ali posle tri dana sam shvati da nije dovoljno samo to da snimam. Dok sam se šetao sam po gradu, na 2.500 m nadmorske visine, gledao sam u nebo i zvezde i počeo da razmišljam o beskonačno­sti svemira. Palo mi je na pamet da tu opservator­iju povežem sa mitovima i legendama tog područja jer mitovi su skoro pa besmrtni – objašnjava autor, koji je te mitove u “Zvezdama Gaomeigua” preneo u sadašnjost.

U Kini je snimao i zvuk i sliku i sam je montirao film. Na pitanje šta je to što sve više naših autora vuče u Kinu, gde snimaju i dokumentar­ne i igrane filmove, Grba kaže da je verovatno reč o egzotici.

- Sve drugo je postalo dosadno. I moji omiljeni moderni reditelji su iz Azije (i Južne Amerike) – dodaje.

Aziji će se najverovat­nije ponovo vratiti.

- Moj prvi dugometraž­ni scenario bavi se sudbinom moje porodice. Moj deda je iz Pandžaba u Indiji i scenario je rekonstruk­cija njegovog upoznavanj­a sa mojom bakom, ali smeštena u 2018. Deo filma snimaću u Aziji pošto imam rodbinu u Kuala Lumpuru – kaže Marko Grba Singh.

Priča rediteljke Milene Grujić (24) je slična. Ona je u Kini napravila dokumentar­ni film “Sve što raste” o jednoj od najvećih kineskih gimnastiča­rskih nada, 11-godišnjoj devojčici koju već nekoliko godina pripremaju da na predstojeć­im Olimpijski­m igrama osvoji zlatnu medalju.

- To je kineski i naš film. Rađen je u okviru projekta “Looking China”, koji Kinezi već nekoliko godina organizuju. Jedna tamošnja fondacija, univerzite­t i Ministarst­vo kulture pozivaju mlade studente režije širom sveta, finansiraj­u im put i boravak, daju određene teme. Svake godine se ide u drugu provinciju i snimaju se u suštini namenski dokumentar­ni filmovi za njih. Ja sam, eto, imala sreće sa temom i sa gradom u kom sam bila, tako da sam uspela da napravim nešto više od obične

Moj deda je iz Pandžaba u Indiji i scenario je rekonstruk­cija njegovog upoznavanj­a sa mojom bakom, ali smeštena u 2018, kaže Marko

reportaže. Radi se o Hunam provinciji, gradu Čang Ša, koji ima devet miliona stanovnika i 23. je grad po veličini u Kini. Ne vidi se sunce od solitera kaže Milena.

Objašnjava potom kako je došla do priče o devojčici gimnastiča­rki.

- Za producenta i prevodioca sam dobila Vang, devojku koja studira novinarstv­o u tom gradu, ona mi je bila najveća pomoć. Prvo su nam iz te sale odbili temu jer su bili u strahu šta stranci snimaju... Nas dve smo onda zajedno išle lično tamo da nas vide; devojke, volimo sport, to nas zanima i onda su nas pustili i sve dozvolili, šta god ja kažem. Pokazali su nam devojčice koje spremaju za sledeću Olimpijadu, imaju 11-12 godina. I ta devojčica o kojoj sam na kraju pravila film je trenutno šampion Kine za svoj uzrast na gredi. Ona im je projekat, budući šampion, veruju. Neverovatn­o je pametna i rečita. Ima 11 godina, a mala je, izgleda kao da ima četiri - ističe Milena, i dodaje:

- Kao sasvim mala je bila jako slaba, pa su lekari rekli roditeljim­a da bi trebalo da je daju na neki sport, najbolje gimnastiku. Jedva je preživela, ona je u stvari borac. Ima potrebu da se time bavi. Ne teraju je roditelji.

Dodaje da želi ponovo da snima u Kini.

- Volela bih svakako da odem tamo i da opet nešto radim. Nisam sigurna još da li da odmah odem na master i učim godinu dana kineski. Počela sam da pišem ovde nešto za dugometraž­ni film, pa šta se prvo desi - zaključuje Milena Grujić.

 ??  ?? milena grujić učestvoval­a je na kustendorf­u
milena grujić učestvoval­a je na kustendorf­u
 ??  ?? marko grba singh
marko grba singh
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia