Blic

Ešišao Radonjića

A DOBROM PUTU DA PONOVE USPEH IZ SEZONE 2016/17.

- 17.12.2018 .... 417.09.2013.

Radonjića, koji je upravo sjajnim odbranama usrećio mnoge zvezdaše usled pobeda i titula na domaćoj sceni, odnosno uspeha na međunarodn­om. Ali imao je te jeseni 2016. i dodatno iskustvo na raspolagan­ju.

Naime, Radonjić je sezonu započeo sa osam igrača koje je vodio i prethodne (Rebić, Dangubić, Mitrović, Lazić, Simanić, Simonović, Gudurić, Jović), dok je Tomiću na raspolagan­ju manje, šest košarkaša, koji su u istom timu bili i pre godinu dana (Filip Čović, Marko Kešelj, Dejan Davidovac, Branko Lazić, Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić).

Uz tu olakšavaju­ću okolnost Radonjine Zvezde, kojoj ne samo da je veći broj starosedel­aca bio na okupu, bila je tu i činjenica da su ti momci prosto nastavili da rade u istom sistemu i sa istim trenerom. To kod Milana Tomića i sadašnje generacije crveno-belih nije slučaj, jer su tu i nov strateg i nov sistem igre. Ali i ta medalja ima drugu stranu.

Podsetimo, Zvezda se u sezoni 2016/17. nadmetala u elitnoj evropskoj konkurenci­ji, a do 11. pobede u ABA ligi odigrala je čak 12 mečeva u Evroligi, i to uz tamošnji učinak od 5-7. Sadašnja ekipa igra u nešto slabijem evronadmet­anju, a pored 11-0 u regionalno­j ligi, u Evrokupu ima 5-4.

Mešati babe i žabe, stara je poslovica - nije mudro, pa ni poređenje kako ekipa igra na Jadranu dok je evroligaš, odnosno dok je član Evrokupa. Ali neke tendencije mogu da se uoče. Sadašnja Zvezda je nešto efikasnija, nešto preciznija i bolje skače od one ekipe iz sezone 2016/17, ali ima i olakšavaju­ću okolnost - igra u slabijem međunarodn­om takmičenju, u kome su i rivali slabiji od evroligašk­e konkurenci­je, a i ritam je blaži. Ipak, to što je evidentno da će još znoja morati Tomićevi izabranici da proliju ne bi li igrali odbranu kao Radonjina zvezda ne znači ništa loše. Tomićeva je na dobrom putu. Za novog trenera i značajno izmenjenu ekipu važno je da se zajedno nalaze i zajedno kreću - istom stazom. A plasman u drugu fazu Evrokupa i ABA nepobedivo­sti dokaz su da se to kretanje odvija u skladu sa planovima, a na radost svih zvezdaša.

 ??  ?? milan tomić sa zvezdom ima maksimalni­h : u aba ligi
milan tomić sa zvezdom ima maksimalni­h : u aba ligi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia