Blic

Za 400.000 evra nema zime i snega

Takođe, u lošim uslovima lako može da dođe do povrede fudbalera.

- Veljko ivanović

Sneg je u subotu zamrzao superligaš­ki fudbal, izuzev meča Radnik - Bačka (3:2). Duel Spartak - Voždovac (3:2) bio je pomeran za nedelju, a sinoć su igrali i Vojvodina - Proleter i Čukarički - Crvena zvezda. Danas su na programu utakmice Zemun - Dinamo od 13 časova, a dva sata kasnije igraju se mečevi Mladost - Rad i Napredak - Radnički.

U petak je, takođe u teškim uslovima, odigran duel Partizan - Mačva (0:0). Zima je pokazala zube i pretumbala poslednje kolo jesenje sezone domaćeg šampionata. Nije, naravno, prošlo ni bez čarki, pošto je Partizan digao glas i čak najavio istupanje iz lige zato što je on u petak morao da igra po snegu, a drugi, u subotu, to nisu učinili. Nedelja je donela nove momente, na kraju će se ipak odigrati čitavo kolo, što će možda da primiri crno-bele.

Međutim, srž problema ne leži u samom činu pomeranja termina nekih utakmica, jer bi se one kad-tad odigrale, iako to sa sobom vuče mrvu neregularn­osti. Ovde je posredi činjenica da u našoj državi preovladav­aju izuzetno jake zime. Shodno tome, trebalo bi na pravi način ispratiti vremenske prognoze, a zapravo je najvažnije napraviti drugačiji kalendar već naredne sezone. Da se ne lažemo, u Srbiji je ozbiljna kocka igrati fudbal u decembru, s obzirom na sneg, koji i kada se može raščistiti zamrzne teren, što povlači veliku mogućnost povreda igrača. Tu je i temperatur­ni minus na kojem ni najzdravij­i sportisti ne bi trebalo da se izlažu naporima.

Druga mogućnost leži u instaliran­ju grejača terena, koje u iole ozbiljniji­m ligama imaju gotovo svi klubovi - u zemljama u kojima su oni neophodni. U Superligi ih ima samo Crvena zvezda, a nabavka i ugradnja grejača terena, kako saznajemo, stajala je crveno-bele 400.000 evra. Ne treba ni diskutovat­i da, što je najvažnije, pored zdravlja fudbalera, grejači čuvaju stanje i samog terena.

Dakle, ukoliko nije opcija da se jesenji deo prvenstva završi sredinom ili krajem novembra, onda bi profesiona­lni klubovi trebalo da poseduju grejače. Ako novca nema, tu su banke od kojih se mogu podići krediti, a sigurno bi u akciji nabavke grejača za terene pomogao i Fudbalski savez Srbije, kome je to u najvećem interesu. Uostalom, krovna organizaci­ja aktivno učestvuje u pomoći pri nabavci reflektora ili obnavljanj­a terena.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia