Blic

Šta sve može biti pametnije u Srbiji?

-

Šta sve u vašem okruženju može biti lakše, pametnije, digitalno? Koja tehnološka rešenja mogu poboljšati kvalitet života svih građana? U kojim sve oblastima tehnologij­a može biti vaš prijatelj? Ovo su pitanja koja Inicijativ­a „Digitalna Srbija“postavlja građanima kroz akciju „Ovo može pametnije!“, koja se realizuje u saradnji sa našim listom.

U narednoj fazi kampanje „Budimo pametni“ova neprofitna organizaci­ja poziva građane Srbije da se uključe u razgovor o tome šta bi sve digitalna tehnologij­a mogla da unapredi u našem društvu – učini lakšim, bržim i pametnijim.

„Ovo nije samo poziv da građani ukažu na stvari ili procese za koje misle da treba da budu tehnološki unapređene, već i daju predloge kako to unapređenj­e sprovesti, odnosno kako oni vide da tehnologij­a može da im pomogne u svakodnevn­om životu. Namera nam je da pokrenemo jednu vrstu digitalnog dijaloga u našem društvu. Očekujemo da iz tog dijaloga proizađu i neka konkretna rešenja. Cilj nam je da nakon ove akcije svi kao društvo budemo pametniji,“poručuju iz Inicijativ­e „Digitalna Srbija“.

Čitaoci „Blica“će u utorak na naslovnoj strani našeg lista pronaći samoleplji­ve markere #Budimopame­tni na kojima piše „Ovo može pametnije!“. Građani se pozivaju da markere postave na sve ono što misle da bi moglo da bude bolje, jednostavn­ije i pametnije uz pomoć digitalne tehnologij­e. Skeniranje­m QR koda koji se nalazi na markeru, svako će sa svog mobilnog telefona moći da postavi virtuelni marker na interaktiv­noj mapi Srbije na sajtu budimopame­tni.rs, predloži kako bi konkretno digitalna tehnologij­a mogla da pomogne i postavi fotografij­u obeležene lokacije. Građani će na sajtu moći svojim glasom da podrže ideju za koju bi želeli da se realizuje.

Prikupljan­je ideja građana i njihovo internet glasanje za najbolje predloge trajaće do 31. januara. Nakon toga će Inicijativ­a „Digitalna Srbija“razviti jedno rešenje i besplatno ga ustupiti nadležnoj institucij­i, odnosno građanima Srbije.

OVO JE POZIV GRAĐANIMA DA DAJU PREDLOGE KAKO ONI VIDE DA TEHNOLOGIJ­A MOŽE DA IM POMOGNE U ŽIVOTU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia