Blic

Političari, tajkuni morati da objasne

SVI DETALJI NOVOG ZAKONA O POREKLU

- Suzana lakić

Zahvaljuju­ći novom Zakonu o poreklu imovine, država će u 2019. moći da pronađe svu sakrivenu imovinu političara, estrade, direktora i opštinara, kao i svaki dinar utajenog poreza.

U nacrtu ovog zakona u koji je “Blic” imao uvid, a na kome u Vladi intenzivno rade, jasno stoji da će država dobiti “mehanizam da za svakoga, u svakom trenutku, može da utvrdi kako se obogatio i da li je to nezakonito”. I to nije sve, jer će novi propis koji će stupiti na snagu u prvoj polovini naredne godine imati i mehanizam za naplatu nezakonito stečenih nekretnina, automobila, jahti, te udela u firmama ili devizne i dinarske štednje. - Osnova zakona je unakrsna provera imovine koju će raditi posebna jedinica u Poreskoj upravi. Postupak se sprovodi pažljivo, vrlo je složen, a iskustva iz sveta pokazuju da može da traje i duže od jedne godine. Odvija se mimo očiju javnosti, a podrazumev­a kontrolu celokupne imovine i desetina dokumenata i izveštaja. Poreska uprava će praktično proveravat­i imovinu, njenu vrednost i poreklo tako što će detaljno gledati sve poreske prijave i poreske bilanse, zatim računovods­tvene izveštaje i druge evidencije i baze. Sve to, potom će upoređivat­i sa podacima iz poreskog računovods­tva i drugih službenih evidencija. Ako je neko, recimo, u januaru 2018. imao imovinu vrednu 20.000 evra, a tokom 2018. svakog meseca prihodovao 60.000 dinara, da bi na kraju 2018. njegova imovina bila 500.000 evra, ta osoba mora da objasni Poreskoj upravi odakle tolika neravnotež­a imovine i prihoda. Prihodi

 ??  ?? Meni su kao premijeru objasnili da je provera imovine moguća po Zakonu o poreskoj administra­ciji MIRKO CVETKOVIĆ, BIVŠI PREMIJER država Će dobiti jasan mehanizam da za svakoga, u svakom trenutku može da utvrdi kako se obogatio i da li je to učinio nezakonito Predložiće­mo za nezakonito bogaćenje porez i do 50 odsto od procenjene imovine NELA KUBUROVIĆ, MINISTARKA PRAVDE Zakon je u završnoj fazi pripreme i beće predstavlj­en javnosti. Organizova­ćemo i javnu raspravu SINIŠA MALI, MINISTAR FINANSIJA GOTOVO 18 GODINA JE TREBALO DA SE DONESE I USVOJI ZAKON O POREKLU IMOVINE 2012. 2016. 2018.
Meni su kao premijeru objasnili da je provera imovine moguća po Zakonu o poreskoj administra­ciji MIRKO CVETKOVIĆ, BIVŠI PREMIJER država Će dobiti jasan mehanizam da za svakoga, u svakom trenutku može da utvrdi kako se obogatio i da li je to učinio nezakonito Predložiće­mo za nezakonito bogaćenje porez i do 50 odsto od procenjene imovine NELA KUBUROVIĆ, MINISTARKA PRAVDE Zakon je u završnoj fazi pripreme i beće predstavlj­en javnosti. Organizova­ćemo i javnu raspravu SINIŠA MALI, MINISTAR FINANSIJA GOTOVO 18 GODINA JE TREBALO DA SE DONESE I USVOJI ZAKON O POREKLU IMOVINE 2012. 2016. 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia