Blic

Ljimaj ne može da vodi dijalog sa Beogradom

STOP ZA ZLOČINCA IZ OVK KAO PREGOVARAČ­A U BRISELU

-

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da neće biti briselskog dijaloga sa Fatmirom Ljimajem niti sa Prištinom dok se vodi trgovinski rat.

Dačić je istakao da nema naznaka da bi format dijaloga Beograda i Prištine mogao da bude promenjen i dodao da je Srbija spremna za nastavak razgovora, ali ne dok se ne ukinu takse na srpsku robu.

- Nema razgovora sa novih pozicija - rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nedavno je izjavio da je skupština Kosova 15. decembra formirala pregovarač­ku grupu za dijalog, koju će predvoditi zamenik premijera Fatmir Ljimaj i lider SDP Kosova u opoziciji Špend Ahmeti.

Na pitanje da li je Ljimaj prihvatlji­v za Srbiju kao novi pregovarač, Dačić je rekao “svakako da nije”.

- Što se tiče formata o kojem se razgovara, taj format je jasan. To je predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić i predsednik Kosova (Hašim) Tači - naglasio je Dačić.

Podsećanja radi, i NATO je identifiko­vao Ljimaja kao člana takozvane Dreničke grupe koja je 1998. godine počinila zločine nad civilima i pripadnici­ma srpske vojske i policije u selu Klečka kod Suve Reke. Tada je na desetine ljudi ubijeno i masakriran­o, a leševi su bačeni u krečanu da bi se prikrili tragovi zločina. Pre godinu i po Vrhovni sud Kosova odbacio je zahtev specijalno­g tužioca da bude poništena prvostepen­a presuda kojom su desetorica bivših pripadnika OVK oslobođena za ovaj gnusni zločin.

Dačić je rekao da u dijalogu posreduje EU, ali da dogovora neće biti ako se ne verifikuje u Savetu bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija. Zato je važno šta misle stalne članice SB UN, Rusija, Kina, Amerika, naglasio je Dačić.

Govoreći o ideji razgraniče­nja koju je još ranije iznosio, on je rekao da bi to bila neka vrsta pravednog predloga, da se vidi šta je srpsko, a šta albansko.

Komentariš­ući pismo američkog predsednik­a Donalda Trampa predsednic­ima Srbije i Kosova, Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, Dačić je napomenuo da se u njemu govori o potrebi postizanja kompromisa.

“Neki drugi američki predsednik bi verovatno napisao da je potrebno da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno”, naveo je Dačić.

20 godina prošlo je od Ljimajevih zločina

 ??  ?? fatmir ljimaj još nije odgovarao za svoje zločine
fatmir ljimaj još nije odgovarao za svoje zločine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia