Blic

Biće još pojačanja, ali i puno odlazaka

MITAR MRKELA JE SUMIRAO USPEŠNU SEZONU CRVENE ZVEZDE Tačno znamo koga želimo da dovedemo, ali na nekim pozicijama imamo previše fudbalera, kaže sportski direktor crveno-belih.

- Ekipa “blica”

Crvena zvezda je u letnjem prelaznom roku ostala bez 11 fudbalera, od kojih su mnogi bili nosioci igre, a pre toga i bez Ričmonda Boaćija i Gelora Kange. Sportski direktor Mitar Mrkela objašnjava kako je onda moguće da je klub stigao do Lige šampiona, pobedio Liverpul i ubedljivo drži prvo mesto u Superligi.

- Onda vam je jasno koliko je teško napraviti ponovo tim i nadomestit­i takve odlaske. To je izuzetno teško i za trenera koji stalno mora da radi posao iznova. Nadam se da ćemo doći u poziciju, pre svega mislim na finansijsk­u stabilnost, da ne moramo da živimo od prodaje igrača i da ćemo u dužem periodu da zadržimo ključne igrače, da ne počinjemo gotovo svake godine od početka - kaže Mitar Mrkela.

On je otkrio i koji su tačno parametri najbitniji da neko postane fudbaler Crvene zvezde.

- Kada pratimo nekog igrača i kada odlučujemo koga ćemo dovesti, vodimo računa o tri stvari. Prva je da ima određen igrački kvalitet i to je najmanji problem. Druga stvar koju gledamo jeste kako može da se uklopi u filozofiju igre trenera Vladana Milojevića i treća je kakav mentalitet ima i koliko strasti ima da nastupa za Crvenu zvezdu koja je specifičan klub. U Zvezdi ne možete da igrate ako nemate dozu strasti.

Posebno je važno i da se inostrani fudbaleri odlično uklope.

- Marko Marin je veliko fudbalsko ime, bivši reprezenta­tivac Nemačke, igrač sa velikim znanjem i tipičnim nemačkim mentalitet­om. Van terena je jako skroman momak, na terenu uvek daje maksimum, voli fudbal i da igra svaku utakmicu. To je prototip igrača kakav je potreban Crvenoj zvezdi. Što se tiče Dušana Jovančića, njega smo pratili u Vojvodini. Prvi put mi je zapao za oko na meču protiv nas, pobedili smo, ali je on odigrao sjajno. Pratili smo ga duži period, videlo se da zna da igra fudbal, a po statistici trčanja ima izuzetne rezultate i uklopio se u sve što tražimo, što je pokazao tokom polusezone. Tokom zimske pauze sledi još jedan prelazni rok...

- Da li sam zadovoljan sadašnjim igračkim kadrom? Sasvim sam zadovoljan. Mogao bih da kažem da sada imamo tim za ono što nas čeka u evropskim kvalifikac­ijama. Nama je prioritet da zadržimo igrače koji su nosioci, kojima ističu ugovori na leto i radimo na tome. Produžili smo saradnju sa Stojkoviće­m i Pavkovim, blizu smo da uradimo to sa još nekim igračima. U toku jeseni smo imali 30 igrača koji su konkurisal­i za mesto u timu i to se pokazalo kao dobro zbog 37 utakmica i svi su dobili šansu. Neki su igrali manje, neki više. Ta potreba na proleće neće biti tolika i radiće se na smanjenju broja igrača, pogotovo na pozicijama na kojima ih imamo previše, biće i pozajmica, ali i prodaje.

Za kraj, Mrkela je imao i poruku za sve zvezdaše za 2019. godinu.

- Sve ekipe sa kojima smo igrali u Ligi šampiona imaju igrače koji su zajedno po dve, tri, četiri, pet godina i to je ključ njihovog uspeha. Moramo da gledamo u tom pravcu, da li ove, sledeće ili neke naredne godine, treba da budemo spremni da zadržimo igrače. Znamo šta Crvena zvezda traži. Sa obe noge smo na zemlji i u prolećnom delu ćemo uraditi sve da osvojimo i prvenstvo i Kup, i da sledeće sezone u evropskim takmičenji­ma budemo tamo gde smo bili i ove godine - zaključio je Mrkela.

MARKO MARIN JE PROTOTIP FUDBALERA ZA CRVENU ZVEZDU, REKAO JE MITAR MRKELA

 ??  ?? milunović je prvo pojačanje mrkele i crvene zvezde u zimskom prelaznom roku
milunović je prvo pojačanje mrkele i crvene zvezde u zimskom prelaznom roku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia